U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1.3. Verantwoording van de bewerking (Drents Archief)

Uw zoekacties: Rijkswaterstaat in Drenthe

0135 Rijkswaterstaat in Drenthe

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.3. Verantwoording van de bewerking
0135 Rijkswaterstaat in Drenthe
1. Inleiding
1.3.
Verantwoording van de bewerking
De archieven werden geselecteerd aan de hand van twee vernietigingslijsten. Enerzijds de lijst van 14 april 1977 van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat voor archiefbescheiden betreffende algemeen, de organisatie en het personeel. Anderzijds de concept-vernietigingslijst van 30 maart 1983 van Rijkswaterstaat, hoofdstuk Regionale Directies, ten behoeve van bescheiden betreffende de taakuitvoering.
Als caesuren voor de archieven kwamen 1849 en 1956 in aanmerking. De eerste, omdat de archieven over de periode 1807-1 april 1849 in het Rijksarchief in Drenthe door J.E. Ennik zijn geïnventariseerd. De laatste caesuur, omdat per 1 januari 1957 de zelfstandige Directie Drenthe werd gevormd en men tegelijk daarmee in de gehele directie een zaaksgewijs ordeningssysteem ging hanteren: het classificatiesysteem van C. Huisman (code- Huisman), dat gebaseerd is op de U.D.C.
Vanwege de onvolledigheid zijn het directie- en het arrondissementsarchief geselecteerd op bewaarniveau. Dat wil zeggen dat van de dienstkring- en overige archieven in ieder geval zijn bewaard die stukken waarvan de informatie in de hogere archieven ontbrak, alsmede stukken betreffende de interne organisatie en het archiefbeheer, bepaalde rapporten en stukken van en aan de minister.
Het directiearchief van vóór 1931 is, wat betreft de series ingekomen stukken en minuten van uitgaande stukken, per jaar herordend volgens het over de periode 1882-1930 gehanteerde alfanumerieke rubriekstelsel (bijlage 4). Het gedeelte van vóór 1882 was weliswaar chronologisch geordend, maar vanwege het ontbreken van toegangen en de onvolledigheid van het archief werd de voorkeur gegeven aan soortgelijke ordening als na 1881, met als gevolg een verbeterde toegankelijkheid. Veel te bewaren dossiers van na 1831 bleken portefeuilles op onderwerp te zijn. Zij werden herordend tot enkelvoudige en verzameldossiers.
In het arrondissementsarchief waren, naast een gering aantal dossiers, de stukken over de gehele periode geordend volgens een ander alfanumerieke rubriekstelsel dan het directiearchief (bijlage 5). Deze ordening per jaar is ook toegepast bij de bewerking van de stukken van na 1945, welke weer chronologisch geordend waren. Voor de caesuur in het arrondissementsarchief is gekozen voor 1950, omdat vanaf dat jaar reeds de code-Huisman is toegepast. Enkele stukken betreffende bijzondere onderwerpen, welke na 1950 doorliepen, hebben wel een plaats in de inventaris gekregen.
Voor alle archieven geldt, dat de te bewaren ongeregistreerde stukken apart zijn beschreven en niet zijn opgenomen in de series ingekomen en uitgaande stukken.
De omvang van de archieven vóór de selectie, respectievelijk van de in de inventaris opgenomen gedeelten is: directie 25 m (4,5 m), arrondissement 52 m (11 m), dienstkring Meppel 36 m (0,55 m), dienstkring Assen 39 m (0,01 m), dienstkring Dieverbrug 1 m (0,2 m), havenmeester 11 m (1,75 m), hoofdmachinist 0,12 m (0,01 m). In totaal is van de archieven 89% vernietigd.

Kenmerken

Datering:
1842-1958
Beschrijving:
Rijkswaterstaat in Drenthe (1842) 1849-1956 (1958)
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0135 Rijkswaterstaat in Drenthe
VERKORT:
NL-AsnDA, 0135