U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

01.8.2. Inventarisatie (Drents Archief)

Uw zoekacties: Rijkswerkinrichtingen te Veenhuizen en Ommerschans

0137.01 Rijkswerkinrichtingen te Veenhuizen en Ommerschans

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
01. Inleiding
01.8. Archief en inventarisatie
01.8.2. Inventarisatie
0137.01 Rijkswerkinrichtingen te Veenhuizen en Ommerschans
01. Inleiding
01.8. Archief en inventarisatie
01.8.2.
Inventarisatie
Bij de inventarisatie van de archieven is een indeling gemaakt op basis van de toenmalige organisatiestructuur van de rijkswerkinrichtingen.
Na 1859 is de leiding over de complexen in handen van een College van Regenten. De uitvoering van het dagelijks beheer werd in handen gesteld van een hoofddirecteur, terwijl de afzonderlijke gestichten een eigen directeur kregen en een eigen administratie voerden.
De status van de gestichten veranderde in de loop der tijden nog al eens, zo waren de complexen Veenhuizen en Ommerschans van 1859 tot 1888 bedelaarsgestichten, vanaf 1888 rijkswerkinrichtingen voor mannen. Ommerschans heeft als zodanig gefunctioneerd tot 1889, toen het opgeheven werd.
In 1918 werden de gestichten te Veenhuizen naast rijkswerkinrichtingen ook als gevangenissen in gebruik genomen, hetgeen tot op heden nog steeds het geval is. De in de archieven veel gebruikte termen voor de aanduiding van de afzonderlijke gestichten Veenhuizen I, II en III zijn gehandhaafd. Worden de gestichten gezamenlijk bedoeld, dan wordt de term "complex Veenhuizen" gehanteerd. Voor de Ommerschans met bijgebouwen wordt ook de term "complex" gebruikt.
Bij de inventarisatie deden zich nogal wat moeilijkheden voor. De grote omvang van de complexen Veenhuizen en Ommerschans en het voeren van zelfstandige administraties bij de afzonderlijke gestichten waren er de oorzaak van, dat nog al wat archief verloren is gegaan. Van sommige series correspondentie zijn slechts fragmenten bewaard gebleven. De meeste van de 400 inschrijvingsregisters van de bevolking waren niet voorzien van enig opschrift, zodat het passen en meten werd om alle registers en klappers in hun juiste verband te zien. Hier ontbreken bij sommige inschrijvingsregisters de klappers en omgekeerd.
Op de grote serie inschrijvingsregisters van het complex Ommerschans is een alfabetisch-lexicografische index gemaakt, hetgeen bij het naspeuren van een persoon een aanzienlijke tijdwinst oplevert. Tenslotte werden c. 4000 signalementskaarten alfabetisch-lexicografisch geordend.

Kenmerken

Datering:
1820-1963
Beschrijving:
Rijkswerkinrichtingen te Veenhuizen en Ommerschans (1820) 1858 - ca.1960, en supplement 1860-1963
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0137.01 Rijkswerkinrichtingen te Veenhuizen en Ommerschans
VERKORT:
NL-AsnDA, 0137.01