U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1.2. De schutterijen in Drenthe (Drents Archief)

Uw zoekacties: Rustende Schutterij in Drenthe

0150.03 Rustende Schutterij in Drenthe

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.2. De schutterijen in Drenthe
0150.03 Rustende Schutterij in Drenthe
1. Inleiding
1.2.
De schutterijen in Drenthe
In Drenthe werd in 1828 begonnen met de oprichting van schutterijen *  . In Meppel kwam een dienstdoende schutterij tot stand, terwijl in andere gemeenten rustende schutterijen werden opgericht. Assen en Hoogeveen kregen pas in 1868 dienstdoende schutterijen *  .
De rustende schutterijen in Drenthe waren verdeeld in drie bataljons; het eerste omvatte de plaatsen rond Assen, het tweede die rond Coevorden en het derde die rond Meppel.
Op 11 oktober 1830 verklaarde de Koning de eerste ban (ongehuwden) van de landelijke schutterijen mobiel *  . Gemeentelijke en gouvernementele besturen beijverden zich nu een Drentse schutterij op te zetten, samengesteld uit de dienstdoende en rustende schutterijen en uit een klein gedeelte van de militie *  . De afdeling Drentse Mobiele Schutterij bestond tenslotte uit 1200 manschappen. Bij Koninklijk Besluit van 12 juli 1834 werd aan alle mobiele schutterijen een onbepaald verlof toegekend, totdat zij bij Koninklijk Besluit van 4 augustus 1839 ontbonden werden.

Kenmerken

Datering:
1847-1906
Beschrijving:
Rustende Schutterij in Drenthe
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0150.03 Rustende Schutterij in Drenthe
VERKORT:
NL-AsnDA, 0150.03
Categorie:
  • Zonder categorie