U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1.3. Ordening en beschrijving van het archief (Drents Archief)

Uw zoekacties: Rijkslandbouwleraar / Rijkslandbouwconsulent voor Drenthe

0154 Rijkslandbouwleraar / Rijkslandbouwconsulent voor Drenthe

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.3. Ordening en beschrijving van het archief
0154 Rijkslandbouwleraar / Rijkslandbouwconsulent voor Drenthe
1. Inleiding
1.3.
Ordening en beschrijving van het archief
Voor veiligstelling en betere bewaring is het archief overgebracht naar de archiefbewaarplaatsen van het Ministerie van Landbouw en Visserij in de drie noordelijke provinciën, laatstelijk naar het Landbouwcentrum te Groningen, waar het nu nog berust. Met de inventarisatie is te Groningen begonnen. Het overbrengen in archiefdozen was reeds te Assen geschied. Als datum van afsluiting is genomen het ontslag van ir. J. Elema in 1936. In Assen was reeds een magazijnlijst op de inhoud van de 18 dozen samengesteld. Na afvoer van archief van het voormalige Rijkslandbouwconsulentschap voor Westelijk Drenthe naar de archiefbewaarplaats te Groningen bleek in dit archief nog een deel van het archief van Elema te zijn opgenomen. Dit deel, plm. 18 dozen, is alsnog gevoegd bij de reeds aanwezige dozen.
In Groningen is een splitising aangebracht in een te bewaren en te vernietigen deel. De vernietiging geschiedde ingevolge de goedgekeurde vernietigingslijst voor de Rijkslandbouwvoorlichtingsdienst. Als "opvolger" van de heer Elema is toestemming gevraagd aan de Hoofdingenieur-directeur voor de Bedrijfsontwikkeling in de Landbouw in Drenthe te Assen, welke toestemming is verkregen bij schrijven van 22 augustus 1977. Daar de Rijksarchivaris in Drenthe ook blijk had gegeven interesse voor dit archief te hebben, is het voorstel tot vernietiging ook aan deze functionaris voorgelegd en na mondeling overleg, goedgekeurd. Een opgave van de vernietigde stukken is opgenomen als bijlage 3.
De volgorde van de stukken en een enkele rubriek is gehandhaafd, fouten in b.v. de volgorde zijn hersteld. Daar een chronologisch geordend archief zonder nadere ingang niet toegankelijk zou zijn, is op deze verzameling stukken een onderwerpsgewijze neveningang samengesteld, waarbij de onderwerpen alfabetische zijn geplaatst, met de nodige verwijzingen. Per onderwerp zijn dan de data genoemd van de stukken, die op dat onderwerp betrekking hebben. Zodra een datum bekend is, kan via de inventaris bij het betreffende inventarisnummer worden gezocht. In deze onderwerpsingang zijn niet opgenomen de brieven uit de twee kopieboeken, omdat (1) veel kopieën onleesbaar zijn en (2) de brieven in deze kopieboeken onbelangrijk zijn.
Alhoewel de onderverdeling in "algemene stukken" en "bijzondere stukken" wel was aan te brengen, is - gezien het geringe aantal onderdelen (groepen van stukken) - van deze regel afgeweken en een, zij het niet willekeurige, volgorde gekozen, hetgeen de leesbaarheid c.q. toegankelijkheid niet zal verminderen. Alle stukken zijn opgeborgen in stofmappen, voorzien van archief- en inventarisnummeraanduiding. De mappen zijn opgenomen in archiefdozen, die in volgorde van inventarisnummer zijn geplaatst. Na de totstandkoming van deze inventaris zal het archief worden overgedragen aan de Rijksarchivaris te Assen.
De samensteller van deze inventaris is dank verschuldigd aan het personeel van de afdeling Bevolking van de gemeente Assen, Hoogeveen en Middelstum, het Drents Landbouw Genootschap te Assen en de Afdeling Personeel van de Landbouwhogeschool te Wageningen, voor het verstrekken van alle mogelijke gegevens omtrent Jakob Elema.

Kenmerken

Datering:
1890-1941
Beschrijving:
Rijkslandbouwleraar / Rijkslandbouwconsulent voor Drenthe 1892-1936
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0154 Rijkslandbouwleraar / Rijkslandbouwconsulent voor Drenthe
VERKORT:
NL-AsnDA, 0154