U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1.2. Voorgeschiedenis (Drents Archief)

Uw zoekacties: Het Kadaster in Drenthe

0178 Het Kadaster in Drenthe

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.2. Voorgeschiedenis
0178 Het Kadaster in Drenthe
1. Inleiding
1.2.
Voorgeschiedenis
Het kadaster, opgericht om tot een uniforme grondbelasting te komen, kende in elke provincie zijn eigen gewestelijke voorlopers.
In Drenthe dateert de oudste belasting op onroerend goed van 1630, de zogeheten Grondschatting. Van ieder erf werd de waarde geschat waarnaar de grondschatting geheven werd. Het betrof hier een eenmalige belasting. Voortdurend geldgebrek van de Landschap Drenthe leidde er toe dat de grondschatting in de jaren 1641-1655 op permanente basis werd ingevoerd. De grondschattingsregisters en -kaarten, die grotendeels bewaard zijn gebleven (Oude Staten Archieven [OSA] 841 en 845) geven een goed inzicht in het grondbezit in die jaren. De belasting is een eeuw lang geheven op dezelfde basis, waarna in de jaren 1741-1755 de grondschatting herzien is (OSA 848). Deze herziening heeft gefunctioneerd tot aan 1806 en werd in 1807 opgevolgd door de Verponding. Deze maakte gebruik van een nieuwe registratie, de Kohieren van de vaste goederen (OSA 1513). Het kadaster van 1832 is hiervan de opvolger.
Naast de grondschatting kende Drenthe nog andere belastingen op onroerend goed, de Omslagen (OSA 620, 621, 845, 846), een belasting op bezaaide landen, en het Haardstedengeld (OSA 868, 869), een belasting op huishoudens. Deze belastingen en de nagelaten archiefstukken worden uitvoerig beschreven in P. Brood, Grondschatting, omslagen en haardstedengeld. Een handleiding voor het gebruik van de archivalia (Assen 1980).

Kenmerken

Datering:
1813-1978
Beschrijving:
Het Kadaster in Drenthe 1813-1931(1946)
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0178 Het Kadaster in Drenthe
VERKORT:
NL-AsnDA, 0178