U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1.3. Het kadaster (Drents Archief)

Uw zoekacties: Het Kadaster in Drenthe

0178 Het Kadaster in Drenthe

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.3. Het kadaster
0178 Het Kadaster in Drenthe
1. Inleiding
1.3.
Het kadaster
Na de inlijving van ons land bij het Franse keizerrijk in 1810 werden alle bestaande Franse wetten en voorschriften ook hier van kracht. In Frankrijk is reeds in 1809 een begin gemaakt met de "Recueil méthodique des lois, décrets, règlements, instructions et décisions sur le Cadastre de la France", kortweg "Recueil Méthodique" genoemd. In ons land werd tot de invoering besloten bij keizerlijk decreet van 11 oktober 1811. Hoewel de val van het Franse keizerrijk geen principiële veranderingen heeft veroorzaakt, duurde het nog tot 1832 voordat de "Dienst van het kadaster en de openbare registers" (kortweg Kadaster genoemd) in werking trad. Daardoor werd er dan eindelijk een billijker heffing op de grondbelasting mogelijk.
Het ontwerp van een nieuw Burgerlijk Wetboek heeft de in het slop geraakte totstandkoming van het kadaster overigens bespoedigd. Want het nieuwe BW ' als opvolger van de "Code Napoléon" ' regelde onder meer een hypothecair stelsel dat het kadastrale perceel met vermelding van zijn kadastrale perceelsnummer tot grondslag heeft: het zogenaamde specialiteitsbeginsel. In het BW, dat in 1838 in werking trad, werd bepaald dat akten die overdracht van onroerend goed of vestiging van zakelijke rechten regelen, moeten worden overgeschreven in de openbare registers van het kadaster. Tevens eiste het BW dat de gegevens waarover het kadaster beschikt openbaar zijn.
De fiscale doelstelling die een rechtvaardiger heffing van de grondbelasting mogelijk moet maken, is oorspronkelijk de belangrijkste. Het is daarom niet verwonderlijk dat het kadaster in het begin ressorteerde onder het Ministerie van Financiën. Met name de laatste decennia is het accent meer en meer komen te liggen op de tweede doelstelling, het dienen van de rechtszekerheid ten aanzien van onroerende goederen als grond en gebouwen. Vandaar dat de dienst in 1973 door het Ministerie van Financiën is afgestoten: hij ressorteert thans onder het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.
Volgens de huidige doelstelling moet het kadaster de rechtszekerheid ten aanzien van goederen van bijzonder maatschappelijk belang beschermen en bevorderen. Onder die goederen worden verstaan: onroerende goederen, schepen en luchtvaartuigen. Uit deze doelstelling volgen een zestal zaken:
1. Het beheren van de registers der kadastrale en hypothecaire registratie betreffende zakelijke genotsrechten (recht van eigendom, recht van opstal e.d.) en de zakelijke zekerheidsrechten (recht van hypotheek).
2. Het maken en bijhouden van kaarten.
3. Het instandhouden van een net van coördinatiepunten.
4. Het verstrekken van informatie uit de gegevens waarover het beschikt.
5. Het medewerken aan ruilverkavelings- en landinrichtingsprojecten.
6. Het maken, bijhouden en uitgeven van de Grootschalige Basiskaart van Nederland (GBKN).

Kenmerken

Datering:
1813-1978
Beschrijving:
Het Kadaster in Drenthe 1813-1931(1946)
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0178 Het Kadaster in Drenthe
VERKORT:
NL-AsnDA, 0178