U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1.4.1. Het vaststellen van de grenzen van gemeenten, secties en per... (Drents Archief)

Uw zoekacties: Het Kadaster in Drenthe

0178 Het Kadaster in Drenthe

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.4. De gegevens van het kadaster
1.4.1. Het vaststellen van de grenzen van gemeenten, secties en percelen
0178 Het Kadaster in Drenthe
1. Inleiding
1.4. De gegevens van het kadaster
1.4.1.
Het vaststellen van de grenzen van gemeenten, secties en percelen
Op grond van de "Recueil Méthodique" vonden de opmetingen per gemeente plaats. Omdat de grenzen van de burgerlijke gemeenten niet altijd vaststonden dan wel niet omschreven waren, is de eerste taak geweest vast te stellen welk grondgebied tot een gemeente behoorde. Daartoe werd een landmeter-delimitateur aangewezen. De burgemeester en twee aanwijzers van de eigen gemeente en die van de aanpalende gemeenten werden uitgenodigd de landmeter-delimitateur bij diens vaststelling van de gemeentegrenzen te vergezellen. Samen liepen zij de gehele grens langs. Steeds liep men vanuit het noordelijkste punt van een gemeente met de klok mee tot men weer op het beginpunt was aangekomen. Tijdens die voettocht tekende de landmeter aan welke lijn de grens vormt en door welke punten hij wordt gemarkeerd. Deze punten zijn zoveel mogelijk in het terrein aanwezige elementen als torens, molens, boerderijen, rivieren en wegen.
Van deze opmetingen werd een "Proces-verbaal van grensbepaling" opgemaakt, dat werd ondertekend door de landmeter-delimitateur en de burgemeester en aanwijzers van de eigen gemeente en de aanpalende gemeenten. Ter verduidelijking werden schetstekeningen toegevoegd die de beschreven grens in kaart brachten. Latere wijzigingen in de ligging van gemeentegrenzen konden slechts worden aangebracht op grond van wet. Het Staatsblad, waarin deze wet is afgekondigd, werd dan gevoegd bij het oorspronkelijke "Proces-verbaal van grensbepaling".
Was de grens eenmaal vastgesteld, dan volgde de indeling der kadastrale gemeente in secties. Elke sectie vormt een bepaald gebied dat aangeduid wordt met een hoofdletter: A, B, C enz. Secties vallen vaak samen met oude buurten of marken die dan hun naam aan de sectie geven. In een enkel geval werden namen gebruikt die niet authentiek waren. Ook bij de vaststelling van de secties werd in het noorden begonnen: sectie A is dus steeds in het noorden gelegen. Bij de vaststelling van de secties werd eveneens veelal gebruik gemaakt van in het terrein aanwezige natuurlijke elementen: landwegen, waterlopen, dijken en dergelijke.
Binnen de secties werden de percelen ingemeten. Ook deze nummering geschiedde met een bepaalde systematiek: zij begint per sectie met nummer 1. Dat nummer is steeds het meest noordelijk gelegen perceel in een sectie.

Kenmerken

Datering:
1813-1978
Beschrijving:
Het Kadaster in Drenthe 1813-1931(1946)
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0178 Het Kadaster in Drenthe
VERKORT:
NL-AsnDA, 0178