U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

2.2. Werkwijze (Drents Archief)

Uw zoekacties: N.V. Ontginningsmaatschappij De Drie Provinciën

0184 N.V. Ontginningsmaatschappij De Drie Provinciën

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
2. Inleiding
2.2. Werkwijze
0184 N.V. Ontginningsmaatschappij De Drie Provinciën
2. Inleiding
2.2.
Werkwijze
De maatschappijen waren in het leven geroepen met als doel projecten te ontwikkelen waarop werklozen geplaatst konden worden. Deze projecten lagen, zoals in de statuten omschreven staat, in de sfeer van de verhoging van de opbrengst van gronden. Hiertoe werden met het bijeengebrachte aandelenkapitaal complexen woeste grond aangekocht die voor ontginning in aanmerking kwamen. Op de complexen konden gemeenten die aandeelhouder van de maatschappij waren, hun werkloze inwoners plaatsen. Deze voerden, voornamelijk met handkracht, de ontginningswerken uit die bestonden uit het aanleggen en verbeteren van ontwateringssloten, het spitten en egaliseren van gronden, het aanleggen van wegen, bruggen enz. Na ontginning werden de gronden weer verkocht.
De lonen voor de te werk gestelde arbeiders werden deels opgebracht door de gemeenten die de werklozen plaatsten en deels gesubsidieerd door het Rijk uit het Werkloosheidssubsidiefonds *  .
Met de uitvoering van en het dagelijkse toezicht op de ontginningswerkzaamheden waren de Nederlandse Heidemij. en de N.V. Grontmij. belast. Deze uitvoerende lichamen berekenden als kosten voor toezicht en administratie een zeker percentage van de aan de arbeiders uit te betalen lonen. Dit percentage varieerde al naar gelang het aantal werklozen op een object groter of kleiner was *  .
Al zeer spoedig bleek de aanvankelijk bescheiden opzet niet meer gehandhaafd te kunnen worden. De werkloosheid nam nog steeds toe en in toenemende mate maakte het Rijk gebruik van de bij de ontginningsmaatschappijen bestaande werkgelegenheid. Dit leidde tot een grotere opzet en dus tot meer grondaankopen. Er verrezen op de ontginningscomplexen arbeiderskampen voor werklozen uit de grote steden in het westen van het land, die zo weer aan werk geholpen konden worden. Zelfs in Duitsland woonachtige werkloze Nederlanders konden hier bij de werkverschaffing terecht *  . Echter, geld om steeds maar weer nieuwe complexen woeste grond aan te kopen hadden de ontginningsmaatschappijen niet. Daarom sloten ze overeenkomsten met het rijk, waarin bepaald werd dat de staat aan de maatschappijen leningen zou verstrekken voor het aankopen van te ontginnen gronden *  . Over deze leningen betaalden de maatschappijen rente. Tot meerdere zekerheid voor de staat werden de aan te kopen gronden bovendien hypothecair belast.

Kenmerken

Datering:
1924-1968
Beschrijving:
N.V. Ontginningsmaatschappij De Drie Provinciën, 1951-1968, met de archieven van haar voorgangers, 1924-1961
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0184 N.V. Ontginningsmaatschappij De Drie Provinciën
VERKORT:
NL-AsnDA, 0184