U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1.3. De familie De Milly (Drents Archief)

Uw zoekacties: De Milly van Heiden Reinestein

0185 De Milly van Heiden Reinestein

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.3. De familie De Milly
0185 De Milly van Heiden Reinestein
1. Inleiding
1.3.
De familie De Milly
De Nederlandse tak van de Franse familie De Milly stamt af van Louis Alexandre de Milly (1703 of 1704-1741), die in 1726 met zijn echtgenote naar de Republiek kwam en emplooi vond als subaltern officier. Ook zijn zoon Gerard Jacob de Milly (1730- 1816) begon aan een militaire carrière maar vloeide af bij de troepenreductie van 1752. Vooral zijn huwelijk met Aletta Anna Maria rijksvrijvrouwe van Friesheim (1740-1764) had belangrijke vermogensrechtelijke en archieftechnische consequenties, waarover later.
Hun zoon Maurits Johan Willem de Milly (1763-1833) was eveneens beroepsofficier. Via zijn schoonmoeder ontstond de eerste connectie met de familie Van Heiden. Zijn zoon, jhr. (1840) mr. Paul Antoine Guillaume de Milly (1807-1890) legde vervolgens een directe verbinding door zijn huwelijk met Marie Frédérique Isabelle gravin van Heiden Reinestein (1813-1874). Na zijn dienstverband als vrijwillig flankeur tijdens de Tiendaagse Veldtocht brak P.A.G. de Milly met de militaire familietraditie en werd uiteindelijk burgemeester van Zuidlaren, een ambt dat familieleden van zijn echtgenote al meermalen hadden bekleed. Deze hoedanigheid verklaart de aanwezigheid van een kleine hoeveelheid stukken, behorend tot het familie-archief, in het archief van de gemeente Zuidlaren *  . In die traditie volgde hem zijn al genoemde zoon L.A.S.J. de Milly (van Heiden Reinestein) (1847-1929), die eveneens het lidmaatschap van Provinciale en Gedeputeerde Staten van Drenthe vervulde. Zijn zoon jhr. mr. Paul Antoine Guillaume de Milly van Heiden Reinestein (1881-1967) was achtereenvolgens burgemeester van Hendrik Ido Ambacht, Borculo en Warnsveld. Hij was de laatste vormer van het archief voorzover door mij geïnventariseerd en bracht het kunstbezit en het archief van de familie onder in de Stichting De Milly van Heiden Reinestein. Zijn zoon jhr. mr. Louis Alexandre de Milly van Heiden Reinestein, geboren 1915, laatste drager van die naam, overleed op 30 maart 1983.

Kenmerken

Datering:
1589-1886
Auteur:
H.H. Jongbloed
Beschrijving:
Inventaris van het familie-archiefDe Milly van Heiden Reinestein (1641) 1741-1949 (1984) waarin opgenomen het familie-archief Van Heiden Reinestein (1552) 1589-1886
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0185 De Milly van Heiden Reinestein
VERKORT:
NL-AsnDA, 0185