U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1.7. De familie Van Heiden Reinestein (Drents Archief)

Uw zoekacties: De Milly van Heiden Reinestein

0185 De Milly van Heiden Reinestein

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.7. De familie Van Heiden Reinestein
0185 De Milly van Heiden Reinestein
1. Inleiding
1.7.
De familie Van Heiden Reinestein
De Nederlandse takken van de al meer genoemde familie Von Heiden stammen af van Johann Sigismund von Heiden (1656-1730), telg uit de staak Hovestadt en Schönrath. Behoudens enkele bescheiden afkomstig van voorzaten en verwante voorgangers als heren van Ootmarsum is J.S. von Heiden ook de eerste archiefvormer van enige betekenis. Zoals meer van zijn voorzaten en contemporaine verwanten bouwde hij een militaire en bestuurlijke carrière op in het Kleefse, het voormalige hertogdom Kleef en het voormalige graafschap Marck. Als militair bracht hij het tot keizerlijk veldmaarschalk-luitenant (1704), Pruisisch generaal der infanterie (1715) en gouverneur van Wesel (1719). Daarnaast was hij vanaf c. 1720 "Chef präsident der Clev- und Marckische Landesregierung" en eerste curator van de Universiteit van Duisburg. Zijn connectie met de Republiek is van tweeërlei aard. Als militair heeft hij van tijd tot tijd de Republiek gediend, te beginnen c. 1675 als generaal-adjudant van de generaal, later veldmaarschalk en opperbevelhebber der Staatse troepen, Walrad graaf van Nassau-Usingen (1635-1702). Het is overigens waarschijnlijk, dat Wijn *  hem verwart met zijn volle neef Johann Sigismund Wilhelm rijksvrijheer von Heiden tot Bruch, die in tegenstelling tot 'onze' J.S. von Heiden, wel cavalerist was.
De tweede connectie van J.S. von Heiden met de Republiek was het bezit van het Huis Ootmarsum. Dit was hem nagelaten door een andere volle neef, Johann Dietrich (II) von Heiden tot Ootmarsum (overleden 1716), militair in Staatse dienst, laatstelijk met de rang van luitenant- generaal (1709). Diens gelijknamige vader was de laatste commandeur van de commanderij Ootmarsum van de Duitse Orde geweest. Met de grootmeester van de Orde ruilde hij bij zijn uittreden de commanderij tegen bezittingen in Duitsland; ondanks verwikkelingen met de Staten van Overijssel over die ruil wist hij zich te handhaven in het bezit van Ootmarsum.

Kenmerken

Datering:
1589-1886
Auteur:
H.H. Jongbloed
Beschrijving:
Inventaris van het familie-archiefDe Milly van Heiden Reinestein (1641) 1741-1949 (1984) waarin opgenomen het familie-archief Van Heiden Reinestein (1552) 1589-1886
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0185 De Milly van Heiden Reinestein
VERKORT:
NL-AsnDA, 0185