U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1.8. De tak Van Heiden (Hompesch) tot Ootmarsum (Drents Archief)

Uw zoekacties: De Milly van Heiden Reinestein

0185 De Milly van Heiden Reinestein

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.8. De tak Van Heiden (Hompesch) tot Ootmarsum
0185 De Milly van Heiden Reinestein
1. Inleiding
1.8.
De tak Van Heiden (Hompesch) tot Ootmarsum
De oudste zoon van J.S. von Heiden, Friedrich Johann Sigismund (1696-1769) erfde Ootmarsum en werd daarmee de stamvader van de oudere tak Nederlandse Van Heidens. Hij werd, samen met zijn jongere broer Alexander Carel (1709-1776), de stamvader van de jongere tak, in 1767 verheven tot rijksgraaf. Beide broers drongen door tot de kringen van het stadhouderlijk hof, F.J.S. van Heiden als een dergenen belast met de opvoeding van de Oranjewezen, A.C. van Heiden als kamerjonker en kamerheer van Prins Willem IV en grootkamerheer van diens weduwe. Of deze aanzienlijke taken mede voortkwamen uit bijzondere verdiensten van hun vader, blijkt vooralsnog niet.
F.J.S. van Heiden, landdrost van Twenthe van 1754 tot 1769, huwde Eleonora Henrietta Mauritia gravin van Hompesch, uit welk huwelijk twee zoons sproten, Sigismund Vincent Lodewijk Gustaaf (1731-1790) en Reinhard Adriaan Carel Wilhelm (1732-1784?). De laatste was kamerjonker van Prinses-Gouvernante Anna en kamerheer van Prins Willem V, en ontleende zijn invloed aan een Utrechtse basis: door koop eigenaar van de Ridderhofstad Rijnestein (ook: Reinestein) onder Jutphaas, kanunnik van St. Jan, geëligeerd raad, gecommitteerde wegens Utrecht ter Generaliteitsrekenkamer en ter Admiraliteit van Noord-Holland. Zijn laatste kwaliteit was gezant te Berlijn (1774).
Zijn oudere broer S.V.L.G. van Heiden Hompesch zette de Overijsselse familietraditie voort. De naamswijziging in Van Heiden Hompesch was een uitvloeisel van het feit dat zijn moeders oom Reinhard Vincent graaf van Hompesch, heer van Stevensweert en Ohé en Laak en luitenant-generaal der Staatse cavalerie, hem tot universeel erfgenaam had aangesteld, vermoedelijk onder een beding van behoud van de naam Van Hompesch. Toen in 1767 zijn vader en oom tot rijksgraven werden verheven, ontstonden er tenminste moeilijkheden met de keizerlijke kanselarij over de veronachtzaamde erkenning van de naam Van Heiden Hompesch. S.V.L.G. van Heiden Hompesch volgde zijn vader op als landdrost van Twenthe, werd in 1784 met dezelfde functie in Salland belast en was commandeur der Duitse Orde te Schoonhoven. Hij huwde Anna Sophia Dorothea rijksvrijvrouwe von Riedesel zu Eisenbach und Hermannsburg (1726-1803), over wier nalatenschap een zeer gecompliceerde kwestie ontstond, mede als gevolg van de ernstige bezwaring van het Huis Ootmarsum. Nog in 1842 zijn naweeën van de kwestie waarneembaar.
De volgende stamhouder, Anne Willem Carel rijksgraaf van Heiden Hompesch (1755- 1807), is veel minder tot vaderlandse prominentie gekomen. Hij lijkt de blik vooral naar het Bentheimse te hebben gewend, maar uit het archief wordt men daarvan niet veel gewaar. Uit zijn huwelijk met Isabella Carolina Sophia Wilhelmina rijksvrijvrouwe von Weitolshausen genannt Schrautenbach (ovl. 1850) sproot een dochter, Anna Sophia Dorothea (1709-1869), die in het huwelijk trad met haar "neef" S.J. van Heiden Reinestein. Hoewel door dit huwelijk de tak Van Heiden (Hompesch) tot Ootmarsum in laatste instantie tot de tak Van Heiden (Reinestein) komt te staan in de verhouding van een geparenteerde familie, heb ik om der wille van de overzichtelijkheid van dienovereenkomstige behandeling van de stukken afgezien en de voorkeur gegeven aan een rangschikking volgens het principe staak-, tak- en/of generatiegewijs naar geboortevolgorde.

Kenmerken

Datering:
1589-1886
Auteur:
H.H. Jongbloed
Beschrijving:
Inventaris van het familie-archiefDe Milly van Heiden Reinestein (1641) 1741-1949 (1984) waarin opgenomen het familie-archief Van Heiden Reinestein (1552) 1589-1886
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0185 De Milly van Heiden Reinestein
VERKORT:
NL-AsnDA, 0185