U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1.9. De tak Van Heiden tot Den Dam, later tot Laarwoud, Entingen en... (Drents Archief)

Uw zoekacties: De Milly van Heiden Reinestein

0185 De Milly van Heiden Reinestein

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.9. De tak Van Heiden tot Den Dam, later tot Laarwoud, Entingen en Rijnestein, zich noemende Van Heiden Reinestein
0185 De Milly van Heiden Reinestein
1. Inleiding
1.9.
De tak Van Heiden tot Den Dam, later tot Laarwoud, Entingen en Rijnestein, zich noemende Van Heiden Reinestein
De jongere tak Nederlandse Van Heidens stamde als gezegd af van Alexander Carel rijksvrijheer, 1767 rijksgraaf van Heiden (1709-1776). Zijn militaire loopbaan - hij bereikte in elk geval de rang van kapitein - lijkt al spoedig op de achtergrond te zijn gedrongen door zijn carrière aan het stadhouderlijk hof als kamerjonker, spoedig kamerheer van Prins Willem IV en na diens overlijden grootkamerheer van diens weduwe. Die hoedanigheid en zijn Overijsselse basis, de havezate Den Dam onder Hellendoorn, hebben zeker een rol gespeeld bij zijn aanstelling in 1748 tot Drost van Coevorden en de Landschap Drenthe als opvolger van C. baron van Dongen tot de Klencke. De toedracht is wel curieus. Bij overeenkomst van 1668 tussen Drenthe en Overijssel was een toerbeurt overeengekomen voor de nominatie voor het Drostambt. In 1748 zou de beurt aan Overijssel zijn geweest, maar intussen hadden beide gewesten, als onderdeel van het Generaal Redres, afstand gedaan van hun rechten ten gunste van de Erfstadhouder. Prins Willem IV gaf nu te kennen, de voorkeur te geven aan een nominatie volgens oude gewoonte, hetgeen betekende: door Overijssel, met dien verstande dat hij het wel op prijs zou stellen indien A.C. van Heiden zou worden genomineerd. De Staten van Overijssel droegen daarop C.D. van Coevorden tot Rande en Van Heiden voor, de Drentse Staten kozen Van Heiden, en de Prins keurde toen diens benoeming goed *  . Van Heiden verkocht Den Dam en verhuisde naar het inmiddels aangekochte huis Laarwoud te Zuidlaren, waarop hij vervolgens de van de familie Van Dongen aangekochte gerechtigdheid van de havezate Vledderinge verlegde.
Voor havezaten had Van Heiden een kiene belangstelling: van J.P.A. Canter kocht hij Ther Borch onder Eelde, dat hij aan een verre verwant, F.O. von Dörnberg Heiden, verkocht. Van H.R.W. van der Feltz kocht hij de gerechtigdheid van de havezate Entingen, rustend op het huis Vredeveld onder Assen, en bracht die over naar een keuterij aan de Steendijk, marke Loon, eveneens onder Assen, waarna hij het geheel verkocht aan zijn zoon S.P.A. van Heiden Reinestein. De naam Entingen blijkt vervolgens aan het begin van de 19e eeuw in Zuidlaren te liggen: G.J. van Heiden, over wie later, noemt zich "tot Entingen" en doelt daarmee op een huis waar hij woont samen met de moeder van zijn schoonzuster, I.C.S.W. gravin van Heiden Hompesch geb. von Weitolshausen genannt Schrautenbach. Later, wanneer de laatste mannelijke Van Heiden Reinestein Laarwoud bewoont, verblijven zijn zuster en zwager De Milly op Entingen. Onduidelijk is echter hoe de verlegging van de naam Entingen naar Zuidlaren in zijn werk gegaan is.

Kenmerken

Datering:
1589-1886
Auteur:
H.H. Jongbloed
Beschrijving:
Inventaris van het familie-archiefDe Milly van Heiden Reinestein (1641) 1741-1949 (1984) waarin opgenomen het familie-archief Van Heiden Reinestein (1552) 1589-1886
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0185 De Milly van Heiden Reinestein
VERKORT:
NL-AsnDA, 0185