U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1.11. Het einde van de familie Van Heiden Reinestein (Drents Archief)

Uw zoekacties: De Milly van Heiden Reinestein

0185 De Milly van Heiden Reinestein

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.11. Het einde van de familie Van Heiden Reinestein
0185 De Milly van Heiden Reinestein
1. Inleiding
1.11.
Het einde van de familie Van Heiden Reinestein
De al genoemde Sigismond Jacques graaf van Heiden Reinestein (1771-1830), een man van veel bescheidener postuur dan zijn vader, fungeerde van 1791 tot 1795 als rentmeester der domeinen in Drenthe. In 1803 hield hij zich bezig met de leniging van de nood in het door brand getroffen Zuidlaren. Na tijdelijk zijn vader te hebben vervangen was hij lid van de Raad van Financiën van Drenthe, waarna hij in 1806 werd geroepen om zitting te nemen in het Wetgevend Lichaam van het Koninkrijk Holland. Nadien was hij nog lid van de Generale Raad van het Departement van de Westereems. Pogingen om de familie haar prominente voor-revolutionaire positie bij de restauratie te hergeven stuitten af op de "clan" rond mr. P. Hofstede. Van 1815 tot 1830 had S.J. van Heiden Reinestein zitting in de Tweede Kamer en was tegelijk buitengewoon kamerheer des Konings. Uit zijn huwelijk met zijn "nicht" Anna Sophia Dorothea van Heiden Hompesch (1789- 1869) sproten vier kinderen: mr. Louis graaf van Heiden Reinestein (1809-1882), ongehuwde laatste stamhouder, vrijwillig flankeur tijdens de Tiendaagse Veldtocht, burgemeester van Zuidlaren, kantonrechter te Assen, lid van de Tweede Kamer, commissaris des Konings in Groningen en onderwijl buitengewoon kamerheer des Konings. Dan Marie Frédérique Isabelle (1813-1874), gehuwd met P.A.G. de Milly, Carel Constant Sigismond (1820- 1823) en Isabella Carolina Sophia Wilhelmina (1823-1886), met wie de familie uitstierf.

Kenmerken

Datering:
1589-1886
Auteur:
H.H. Jongbloed
Beschrijving:
Inventaris van het familie-archiefDe Milly van Heiden Reinestein (1641) 1741-1949 (1984) waarin opgenomen het familie-archief Van Heiden Reinestein (1552) 1589-1886
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0185 De Milly van Heiden Reinestein
VERKORT:
NL-AsnDA, 0185