U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1.6.3. Besluit (Drents Archief)

Uw zoekacties: Maatschappij van Weldadigheid

0186 Maatschappij van Weldadigheid

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.6. De archieven
1.6.3. Besluit
0186 Maatschappij van Weldadigheid
1. Inleiding
1.6. De archieven
1.6.3.
Besluit
De omvang van het archief tot 1859, dat zich al sinds 1946 in het Drents Archief te Assen bevindt, bedraagt c. 250 meter. Van het archief dat vanuit Frederiksoord is overgebracht, bedroeg de omvang c. 150 meter, waarvan na schoning c. 50 meter overbleef. Beide archieven tezamen hebben dus een omvang van 300 meter.
Tenslotte gaat een woord van dank in eerste instantie uit naar drs. J. Hagen, voor zijn belangrijke bijdrage aan de inventarisatie van het 'archief-Frederiksoord' (1859-1970). Vervolgens zijn wij mevrouw drs. C.G.C. Meynen zeer erkentelijk voor haar onvermoeibaar speurwerk in de bevolkingsregisters van de Maatschappij van Weldadigheid, hetgeen in 1985 resulteerde in de Handleiding voor het onderzoek in de bevolkingregisters van de Maatschappij van Weldadigheid 1818-1859. Deze handleiding, die tijdens de inventarisatie een waardevol hulpmiddel bleek bij de indeling van de bevolkingsadministratie en bij de beschrijvingen van de vele bevolkingsregisters en -lijsten, is in aangepaste vorm als supplement opgenomen in deze inventaris. De uitgebreide woordenlijst die aanvankelijk tot de handleiding behoorde, is opgesplitst in twee woordenlijsten, ter verduidelijking van de inventaris. De termen die in de woordenlijst in de inleiding staan, vindt men terug in de inventaris, terwijl de woordenlijst die bij de handleiding is gehouden, een hulpmiddel kan zijn bij het raadplegen ervan.
Ook zijn wij de in het rijksarchief werkzame vrijwilligers mevrouw M.T. Harmsen en de heren A. Barels, W.N. Harder, M. Kijf, G.H. Slot en P.E. Tietema zeer dankbaar voor het maandenlang sorteren en op volgorde leggen van de omvangrijke serie ingekomen brieven na 1859, waarbij de heer Slot tevens enkele noodzakelijke doch tijdrovende alfabetiseringswerkzaamheden op zich heeft genomen. En 'last but not least' willen wij die archiefmedewerkers dank zeggen, die een bijdrage hebben geleverd aan het fotokopiëren van de originele (zeer lijvige!) jaarboeken van de Maatschappij van Weldadigheid, zodat deze thans compleet in het rijksarchief in Drenthe zijn te raadplegen.

Kenmerken

Datering:
1818-1970
Beschrijving:
Inventaris van de archieven van de Maatschappij van Weldadigheid
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0186 Maatschappij van Weldadigheid
VERKORT:
NL-AsnDA, 0186
Categorie:
  • Zonder categorie