U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1.3.1. Tentoonstellingen (Drents Archief)

Uw zoekacties: Drents Landbouw Genootschap

0225 Drents Landbouw Genootschap

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.3. Diensten en activiteiten
1.3.1. Tentoonstellingen
0225 Drents Landbouw Genootschap
1. Inleiding
1.3. Diensten en activiteiten
1.3.1.
Tentoonstellingen
Het organiseren van veetentoonstellingen en veekeuringen was een der hoofdtaken van het Genootschap. In het begin werd één tentoonstelling per jaar gehouden, en wel in de plaats van oprichting, Dieverbrug. De Algemene Vergaderingen werden hieraan verbonden en werden dus uitsluitend gehouden ter gelegenheid van de landbouwtentoonstellingen. Dit bleef meer dan 25 jaar gehandhaafd. Toen kwam bij de leden echter de wens naar voren om afzonderlijke Algemene Vergaderingen te houden, waar verschillende punten inzake landbouw rustig konden worden besproken. De eerste afzonderlijke vergadering, dus los van een tentoonstelling, werd gehouden in 1872 *  .
In 1853 werden al vier afdelingstentoonstellingen gehouden, met daarnaast een algemene tentoonstelling die bij toerbeurt in de verschillende afdelingen werd gehouden. Van het destijds ingezonden aantal stuks vee moet geen al te grote voorstelling worden gemaakt. Op de eerste tentoonstelling in 1845 werden 7 paarden, 10 stieren en 11 koeien aangevoerd. Dit aantal werd echter elk jaar groter. Op de grote tentoonstelling in Assen, in 1865, werden 242 dieren ingezonden, waaronder naast paarden, stieren en koeien ook varkens, schapen, kippen en honden. Voor het bekroonde vee werden voor die tijd hoge premies beschikbaar gesteld *  .
In 1904 werd eveneens in Assen een grote tentoonstelling gehouden, ter gelegenheid van het 56e Nederlandse Landhuishoudkundig Congres *  .
In de twintiger jaren werd enige verandering aangebracht in de organisatie van de tentoonstellingen. Werd tot dan de gehele organisatie door het DLG verzorgd, vanaf die tijd werden in de kieskringen zelfstandige tentoonstellingsverenigingen opgericht met een autonoom bestuur. Zodoende ontstonden de tentoonstellingsverenigingen Noordenveld, Middenveld, Oostermoer, Westhoek en Zuidenveld *  .
Tot de tweede wereldoorlog, gedurende 100 jaar, is aan de aard en opzet van de tentoonstellingen eigenlijk verrassend weinig veranderd. De keuring van rundvee en paarden bleef steeds de hoofdschotel van het programma. Na de oorlog veranderde dit. Hoewel vanaf 1845 al geregeld collecties landbouwwerktuigen werden ingezonden, kwamen deze pas na de oorlog echt in de belangstelling te staan, toen mechanisatie in de landbouw sterk in opkomst was. De vestiging van industrieën heeft hierbij ook een grote rol gespeeld. Aan de tentoonstellingen werden nu een middenstandsbeurs en/of een landbouwwerktuigbeurs verbonden. Maar ondanks de grote publieke belangstelling is het organiseren van een landbouwtentoonstelling een kostbare zaak geworden. De tentoonstellingsverenigingen kunnen zich financieel steeds moeilijker handhaven. De meningen over het nut van de kringtentoonstellingen lopen nogal uiteen, nu er ook elders centrale rundveekeuringen en beurzen voor landbouwwerktuigen worden gehouden *  .
Volgens artikel 2 van het reglement van 1844 trachtte het Genootschap zijn doel te bereiken door de volgende middelen:
1. Onderlinge mededelingen en gesprekken der leden op de vergaderingen.
2. Het inwinnen van belangrijke berichten.
3. Het ter beantwoording voorstellen van vragen over belangrijke, de landbouw betreffende onderwerpen.
4. Het uitloven en uitdelen van premies voor belangrijke proeven, gewichtige geschriften en het best gekeurde vee.
5. Het lezen van over de landbouw handelende nuttige voorschriften *  .
In de praktijk kwamen de voornaamste werkzaamheden neer op:
1. Het jaarlijks organiseren van een veetentoonstelling.
2. Het stimuleren van de paardenfokkerij in Drenthe.
3. Het geven van voorlichting aan de leden.

Kenmerken

Datering:
1844-1981
Beschrijving:
Drents Landbouw Genootschap 1844-1965
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0225 Drents Landbouw Genootschap
VERKORT:
NL-AsnDA, 0225
Categorie:
  • Zonder categorie