U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1.3.2. Paardenfokkerij (Drents Archief)

Uw zoekacties: Drents Landbouw Genootschap

0225 Drents Landbouw Genootschap

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.3. Diensten en activiteiten
1.3.2. Paardenfokkerij
0225 Drents Landbouw Genootschap
1. Inleiding
1.3. Diensten en activiteiten
1.3.2.
Paardenfokkerij
Het provinciale bestuur van Drenthe, na 1813 belast met de geregelde landbouwzorg, droeg al spoedig de gehele zorg voor de paardenfokkerij over aan het pas opgerichte genootschap. Aanvankelijk leek de belangstelling van het Hoofdbestuur meer uit te gaan naar de rundveefokkerij. Maar in de Algemene Vergaderingen werd steeds meer aandacht gevraagd voor de paardenfokkerij en de noodzakelijkheid van aankoop van goede dekhengsten door het Genootschap. Op voorstel van J.L. Nijsing te De Wijk werd in 1855 besloten een of meer hengsten aan te kopen voor rekening van het Genootschap. Deze zouden dan weer publiek verkocht moeten worden onder gemakkelijke betalingsvoorwaarden, met de bepaling dat ze enige jaren in Drenthe moesten blijven. Op deze wijze hoopte men de paardenfokkerij te stimuleren en te verbeteren.
Al in 1856 werd uitvoerig gediscussieerd over plannen om regelend op te treden ten opzichte van de handel in springhengsten van het inlandse ras. De aankoop van goede hengsten in de decennia hieropvolgend verliep echter niet naar wens. Verschillende aankopen liepen op teleurstellingen uit. Op 18 december 1896 richtte het Genootschap een verzoek aan enige leden om een paardenstamboek in Drenthe op te richten. Enige maanden later, in 1897, vond in Assen de oprichtingsvergadering plaats van het Drents Paarden Stamboek *  .
In 1905 werd de Bond van Hengstenhouders in Drenthe opgericht, waardoor grote concurrentie met dekgelden werd uitgeschakeld. Deze bond en het Drents Paarden Stamboek hebben er veel toe bijgedragen dat de paardenfokkerij in Drenthe op een aanzienlijk hoger peil is komen te staan. De paardenfokkerij begon zodanig te bloeien, dat de Provinciale Regelingscommissie voor de Paardenfokkerij in Drenthe in 1913 besloot om de paarden niet meer op de tentoonstellingen van het DLG aan te bieden, maar een afzonderlijke centrale keuring in Assen te houden. Ofschoon er nadien nog wel paarden op de tentoonstellingen werd ingezonden, boetten deze toch aan belang in. Na deze tijd is de paardenfokkerij meer en meer zelfstandig geworden en heeft zij zich aan de invloed van het DLG onttrokken *  .
Volgens artikel 2 van het reglement van 1844 trachtte het Genootschap zijn doel te bereiken door de volgende middelen:
1. Onderlinge mededelingen en gesprekken der leden op de vergaderingen.
2. Het inwinnen van belangrijke berichten.
3. Het ter beantwoording voorstellen van vragen over belangrijke, de landbouw betreffende onderwerpen.
4. Het uitloven en uitdelen van premies voor belangrijke proeven, gewichtige geschriften en het best gekeurde vee.
5. Het lezen van over de landbouw handelende nuttige voorschriften *  .
In de praktijk kwamen de voornaamste werkzaamheden neer op:
1. Het jaarlijks organiseren van een veetentoonstelling.
2. Het stimuleren van de paardenfokkerij in Drenthe.
3. Het geven van voorlichting aan de leden.

Kenmerken

Datering:
1844-1981
Beschrijving:
Drents Landbouw Genootschap 1844-1965
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0225 Drents Landbouw Genootschap
VERKORT:
NL-AsnDA, 0225
Categorie:
  • Zonder categorie