U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1.1.3. Verantwoording van de inventarisatie (Drents Archief)

Uw zoekacties: Eerste Drentsche Stoomtramweg Maatschappij

0282 Eerste Drentsche Stoomtramweg Maatschappij

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inventaris van het archief van de Eerste Drentsche Stoomtramweg Maatschappij (1860) 1898-1963
1.1. Inleiding
1.1.3. Verantwoording van de inventarisatie
0282 Eerste Drentsche Stoomtramweg Maatschappij
1. Inventaris van het archief van de Eerste Drentsche Stoomtramweg Maatschappij (1860) 1898-1963
1.1. Inleiding
1.1.3.
Verantwoording van de inventarisatie
Het archief is grotendeels in 1982 in wanorde aangekomen. Alleen op enkele plaatsen waren nog restanten van een oudere ordening herkenbaar. Waar mogelijk is die aangehouden en hersteld; het betreft voornamelijk de correspondentie die voor het grootste deel op afzender geordend was en enige pakken eigendomsbewijzen. Ook waren nog enkele pakken kaarten en tekeningen, compleet met inhoudsopgave, intact.
Wegens het vrijwel ontbreken van een oude orde moest er gezocht worden naar een nieuwe, op het archief passende indeling. Een hoofdindeling "Stukken van algemene aard / Stukken betreffende afzonderlijke onderwerpen" viel af, aangezien deze, zoals drs. J. Fox in het Nederlands Archievenblad schreef, enkel geschikt is voor (oude) serie-archieven J. Fox, "Fouten bij het inventariseren van archieven, bittere ervaringen door een examinator opgedaan", in: Nederlands Archievenblad 77 (1973), 331. Ook de hoofdindeling "Stukken betreffende de organisatie / Stukken betreffende de taakuitvoering" leek in enge zin toegepast niet zinnig en bovendien onpraktisch, omdat er vrijwel geen stukken betreffende de taakuitvoering zijn bewaard. Gekozen is derhalve voor een indeling die weliswaar gebaseerd is op de indeling "organisatie / taak", maar die de strikte scheiding tussen die twee achterwege laat.
Binnen de rubrieken is vrijwel altijd gekozen voor een chronologische volgorde van de stukken. Op enkele plaatsen is gekozen voor een andere volgorde; in de verantwoording is aangegeven waar. Volgt nu een behandeling van enkele hoofdrubrieken in de volgorde van de inventaris.
2 Vergadering van aandeelhouders.
In deze rubriek bevinden zich de stukken die zijn voortgekomen uit de bestuurlijke taak van de aandeelhouders. De chronologische volgorde wijkt hier af, de notulen zijn bij elkaar geplaatst.
3 Raad van Commissarissen.
Dit zijn de stukken die voortvloeien uit de bestuurlijke taak van de RvC. De correspondentie is gelaten in de orde die zij had, namelijk chronologisch. De volgorde binnen de rubriek is gelijk aan die bij de aandeelhouders.
4 Directie.
De EDS had een eenhoofdige directie, zodat notulen niet voorkomen. De correspondentie is in de oude orde gelaten, dat wil zeggen grotendeels op afzender. Ook zijn hierin aan te treffen de door de directie opgemaakte jaarverslagen. Verder zijn onder de directie geplaatst de stukken die rechtstreeks betrekking hebben op de bedrijfsvoering.
5 Financiering.
Stukken met betrekking tot de aandeelhouders zijn hierin geplaatst voor zover ze geen betrekking hebben op de bestuurlijke taak van de aandeelhouders.
8 Samenwerking met andere vervoersbedrijven.
Hierin zijn de stukken geplaatst die betrekking hebben op de overname van andere bedrijven of delen daarvan. Ook zijn hier de stukken geplaatst die betrekking hebben op het samengaan met de DABO.
10 Eigendommen en productiemiddelen.
Alle stukken die betrekking hebben op de eigendommen van de EDS, zowel roerend als onroerend, zijn hieronder geplaatst. Er is een onderscheid gemaakt tussen trambedrijf, autobusbedrijf en vrachtautobedrijf. Eigendommen die gebruikt zijn door twee of drie van deze bedrijfstakken zijn geplaatst in de sub-rubriek "Tram-, bus- en vrachtvervoer gezamenlijk". Ook eigendommen die niet specifiek aan een tak gebonden waren, zoals het hoofdkantoor, zijn in deze sub-rubriek geplaatst. In de sub-rubriek "Trambedrijf" is gekozen voor een indeling naar de lijn waarin of waaraan het eigendom gelegen was. Het materieel is niet in de verdeling naar lijn opgenomen, maar heeft een eigen sub-rubriek binnen "Trambedrijf". Het begrip "beheer" dient te worden gezien in de meest uitgebreide zin van het woord.
Bij het busbedrijf is een verdeling aangebracht tussen het materieel en stukken die verband hielden met de infrastructuur. Hoewel benzinepompen ook door wel door vrachtauto's gebruikt zullen zijn, is gekozen voor een plaatsing onder busbedrijf vanwege de grotere omvang hiervan.
11 Exploitatie.
Binnen deze rubriek zijn geplaatst de stukken die verband hielden met het uitvoeren van de diensten.
Bij de gedeponeerde archieven bleek eveneens weinig van een oude ordening. Het archief van het Pensioenfonds is geordend volgens hetzelfde idee als het archief van de EDS. Van de Contactcommissie waren zo weinig stukken aanwezig dat het niet zinnig zou zijn een andere indeling te maken dan de nu gekozene, terwijl voor het archiefje- Overeem hetzelfde geldt.
Verder dient te worden vermeld dat de afsluiting van het archief een variabele datum heeft, dit vanwege de samenwerking en eenwording met de DABO. Op het moment dat uit de stukken blijkt dat gesproken dient te worden van een combinatie van de DABO en de EDS, zijn die stukken gevoegd bij het archief van de DVM, dat in een later stadium waarschijnlijk in zijn geheel in bewaring gegeven zal worden. Voor de boekhouding betekent dit bijvoorbeeld dat het EDS-archief per 1 juli 1956 afgesloten is, maar de notulen van de Raad van Commissarissen lopen daarentegen door tot de liquidatie van de EDS in 1963.
Vernietigd zijn alle dubbelen, alsmede kasstukkken, losse aantekeningen waarvan de strekking niet te achterhalen was, niet aangenomen offertes, los reclamemateriaal en tekeningen van voorwerpen als spijkers en schroeven.

Kenmerken

Datering:
1898-1963
Beschrijving:
Eerste Drentsche Stoomtramweg Maatschappij (1860) 1898-1963
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0282 Eerste Drentsche Stoomtramweg Maatschappij
VERKORT:
NL-AsnDA, 0282
Categorie:
  • Zonder categorie