U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1.1. De oudste geschiedenis (Drents Archief)

Uw zoekacties: Hervormde gemeente Assen

0304 Hervormde gemeente Assen

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.1. De oudste geschiedenis
0304 Hervormde gemeente Assen
1. Inleiding
1.1.
De oudste geschiedenis
De geschiedenis van Assen is zeer nauw verbonden met die van de abdij Assen. Omstreeks 1260 moet in Assen een vrouwenklooster van de Cisterciënzer orde gesticht zijn *  . De abdij, Maria in Campis of Mariënkamp genaamd, stond onder leiding van een abdis. De "familia" van het klooster bestond uit een aantal nonnen, enkele lekenzusters en -broeders (werksters, ambachtslieden) en nog een aantal leken (proveniers). Deze gemeenschap zal vermoedelijk ook wel vrijwel de gehele bevolking van het gehucht Assen uitgemaakt hebben. Hun leven was gericht op de abdij, hun werk was de abdijkerk.
De in 1598 ingevoerde hervorming had voor het klooster tot gevolg, dat de goederen ervan werden geseculariseerd en de bewoners gepensioneerd. Het bestuur van de landschap Drenthe nam een gedeelte van de kloostergebouwen in gebruik, maar de abdijkerk bleef vermoedelijk leeg staan. Deze conclusie is te trekken uit een besluit van Ridderschap en Eigenerfden om de oude kerk te herstellen, omdat de tot dan toe gebruikte collegezaal voor kerkdiensten te klein geworden was *  . Waarschijnlijk in 1662 is de kerk in gebruik genomen *  .

Kenmerken

Datering:
1660 - 1951 (1971)
Beschrijving:
Inventaris van de archieven van de Hervormde gemeente Assen 1660 - 1951 (1971)
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0304 Hervormde gemeente Assen
VERKORT:
NL-AsnDA, 0304