U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1.2. De predikdienst (Drents Archief)

Uw zoekacties: Hervormde gemeente Assen

0304 Hervormde gemeente Assen

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.2. De predikdienst
0304 Hervormde gemeente Assen
1. Inleiding
1.2.
De predikdienst
Tot 1615 behoorde Assen kerkelijk onder Rolde. Op 8 augustus 1615 besloten Ridderschap en Eigenerfden, op voorstel van de drost, een predikant te beroepen "tot gerieff van den inwoenderen aldaer, als den vrenden passeereden Man, middtsgader den Comparanten uyt der Landtschap, soe op Landtsdaege als andere bijeencompsten" *  . Eerste predikant werd Johannes Rusius uit Emmen *  .
Rusius bleef in Assen tot 1622, omdat Drost en de Gedeputeerden in 1621 hem min of meer aangeraden hadden om te vertrekken *  . Zij vergaderden "omme gevaarlijkheit des tijdes" in Groningen en zouden wel niet spoedig terugkeren naar Assen. Het getal toehoorders was dus klein en het traktement van de predikant kon wel voor andere dingen gebruikt worden.
Zo heeft Assen van 1622 tot 1629 een predikantloos tijdperk meegemaakt en waren de inwoners weer aangewezen op Rolde. Vanaf 1629, toen Samuel Brumlew beroepen werd naar Assen, is dit niet meer gebeurd.
Sinds 1814 had de koning het recht van benoeming van de predikant, vanaf 1835 van de twee predikanten. In dat jaar namelijk werd bij Koninklijk Besluit van 27 maart no. 96 een tweede predikant toegestaan *  . Na 1945 kwam hier nog een derde predikant bij, terwijl door de versmelting van de (vrijzinnig) hervormde gemeente en de (rechtzinnige) Vereeniging voor Christelijke Belangen in 1954 nog twee predikanten het getal van vijf vol maakten.

Kenmerken

Datering:
1660 - 1951 (1971)
Beschrijving:
Inventaris van de archieven van de Hervormde gemeente Assen 1660 - 1951 (1971)
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0304 Hervormde gemeente Assen
VERKORT:
NL-AsnDA, 0304