U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1.3. Verantwoording van de inventarisatie (Drents Archief)

Uw zoekacties: Nederlands Hervormde Gemeente Beilen

0314 Nederlands Hervormde Gemeente Beilen

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.3. Verantwoording van de inventarisatie
0314 Nederlands Hervormde Gemeente Beilen
1. Inleiding
1.3.
Verantwoording van de inventarisatie
De omvang van het archief bedraagt ongeveer 4 meter. Bij het inventariseren zijn de richtlijnen voor het beheer van kerkelijke en semi-kerkelijke archieven als leidraad genomen Commissie tot registratie van de protestantse kerkelijke en semi-kerkelijke archieven, Richtlijnen voor het beheer van de kerkelijke en semi-kerkelijke archieven, Den Haag 1990.. De stukken van voor 1920 vertonen van kenmerken van verschillende oude ordeningen. Omdat deze zeer onvolledig en onduidelijk waren, is er bij de inventarisatie geen rekening mee gehouden.
Als indelingsschema is gebruikt het schema uit de Richtlijnen inzake de zorg voor de archieven der Nederlandse Hervormde Kerk Archiefdienst van de Nederlandse Hervormde Kerk, Richtlijnen inzake de zorg voor de archieven der Nederlandse Hervormde Kerk, Den Haag 1980.. De enige afwijking van dit schema is de invoeging van de rubriek 'diakenen' in het archief van de diaconie, omdat er aparte lijsten van diakenen werden aangetroffen.
Er zijn 7 gedeponeerde archieven: van de jeugdverenigingen Ora et Labora en de voorganger Emmanuël, van de Hervormde Stichting voor Maatschappelijk Werk en de Stichting Gezinszorg Beilen/Westerbork, die zijn voortgekomen uit het diaconale werk, van de Vereniging voor Christelijke Belangen te Beilen, van de Evangelisatiecommissie, van het Kerkblad en van de Jeugdraad.
Vernietigd zijn dubbelen, kasstukken die zijn verwerkt in de boekhouding en ingekomen stukken waarop geen actie is ondernomen. Ook hierbij zijn de richtlijnen voor het beheer van kerkelijke en semi-kerkelijke archieven aangehouden Commissie tot registratie van de protestantse kerkelijke en semi-kerkelijke archieven, Richtlijnen voor het beheer van de kerkelijke en semi-kerkelijke archieven, Den Haag 1990, pp. 18-19 en p. 29 bijl. C..

Kenmerken

Datering:
1718-1982
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0314 Nederlands Hervormde Gemeente Beilen
VERKORT:
NL-AsnDA, 0314