U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1.1.1. Voor de Hervorming (Drents Archief)

Uw zoekacties: Nederlands Hervormde gemeente Kolder- en Dinxterveen

0364 Nederlands Hervormde gemeente Kolder- en Dinxterveen

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.1. Geschiedenis van de Hervormde gemeente Kolder- en Dinxterveen
1.1.1. Voor de Hervorming
0364 Nederlands Hervormde gemeente Kolder- en Dinxterveen
1. Inleiding
1.1. Geschiedenis van de Hervormde gemeente Kolder- en Dinxterveen
1.1.1.
Voor de Hervorming
Omstreeks 1200 begon de ontginning van de veengebieden en vestigden de eerste bewoners er zich. Zij behoorden kerkelijk tot de Sint Clemensparochie van Steenwijk *  . Toen het aantal inwoners zich uitbreidde kreeg men vermoedelijk begin veertiende eeuw toestemming van de bisschop van Utrecht om in Kolderveen een eigen kerk te bouwen. De oudste bewaard gebleven oorkonde waarin gesproken wordt van een parochie te Kolderveen dateert uit 1362 *  . Tot het kerspel Kolderveen behoorden de dorpen Kolderveen, Dinxterveen en Meppel, wat aangeeft dat Kolderveen in die tijd een belangrijke positie innam *  . De kerk in Steenwijk had nog wel het patronaatsrecht over Kolderveen. Dit recht hield in dat zij het recht had om de pastoor voor benoeming voor te dragen *  . In de kerk te Kolderveen stonden drie altaren. Aan wie het hoofdaltaar was opgedragen is niet bekend. De twee bijaltaren waren gewijd aan de maagd Maria en aan de heilige Anthonius. Aan beide altaren waren vicarieën verbonden *  .
In 1422 werd Meppel van het kerspel Kolderveen afgesplitst en tot een afzonderlijk kerspel verheven. Johannes van Sloten, pastoor te Kolderveen, verleende samen met het Sint Clemenskapittel van Steenwijk in dat jaar aan de buren van Meppel toesteming om een eigen kerk op te richten. Voorwaarden daarbij waren onder andere dat Kolderveen steeds de moederkerk van die van Meppel zou blijven en dat de buren van Meppel verplicht zouden blijven tot mede-onderhoud van de kerk, het kerkhof en de pastorie in Kolderveen *  .
De dorpen Kolderveen en Dinxterveen liggen in het grensgebied tussen Drenthe en Overijssel. Het Drentse Kolderveen bestaat uit de buurtschappen Kolderveenschedijk, Kolderveense Bovenboer, Gorthoek en Zomerdijk. Het Overijsselse Dinxterveen bestaat uit de buurtschappen Dinxterveenschedijk, Urk, Zwollingerkamp en Roekebos.

Kenmerken

Datering:
1610 - 1986
Beschrijving:
Inventaris van de archieven van de Nederlands Hervormde gemeente Kolder- en Dinxterveen 1610 - 1986
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0364 Nederlands Hervormde gemeente Kolder- en Dinxterveen
VERKORT:
NL-AsnDA, 0364