U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1.1.3. Kerkelijke gebouwen (Drents Archief)

Uw zoekacties: Nederlands Hervormde gemeente Kolder- en Dinxterveen

0364 Nederlands Hervormde gemeente Kolder- en Dinxterveen

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.1. Geschiedenis van de Hervormde gemeente Kolder- en Dinxterveen
1.1.3. Kerkelijke gebouwen
0364 Nederlands Hervormde gemeente Kolder- en Dinxterveen
1. Inleiding
1.1. Geschiedenis van de Hervormde gemeente Kolder- en Dinxterveen
1.1.3.
Kerkelijke gebouwen
De Kolderveense kerk staat midden tussen de weilanden op een heuvel. De toren is waarschijnlijk uit de veertiende eeuw en de gotische kerk is van latere tijd. De kerk werd in 1471 voltooid. In 1721 was de toren volgens een visitatierapport van de synode nodig aan restauratie toe. De toren dreigde bij storm in te storten *  . Ook de kerk is meerdere malen gerestaureerd. Het meest ingrijpend was de restauratie in 1843, waarbij de indeling van de kerk werd gewijzigd. Ook in de jaren 1972-1974 werden de toren en de kerk grondig gerestaureerd. Hiervoor werd een restauratiecommissie ingesteld *  . In de kerk staan een preekstoel uit de zeventiende eeuw en een orgel uit de negentiende eeuw. Verder staat er een achttiende-eeuwse herenbank, welke toebehoorde aan de bewoners van het Huis Zwollingerkamp *  .
Ook de pastorie is een aantal malen hersteld en vervangen. Zo werd in 1861 met subsidie van het rijk een nieuwe pastorie gebouwd op de fundamenten van de oude pastorie. Deze pastorie werd in 1933 weer afgebroken om plaats te maken voor de huidige pastorie. In de studeerkamer werd een kluis gebouwd voor de berging van het archief *  . Achter de pastorie werd het verenigingsgebouw gebouwd, waar het verenigingsleven, de catechisaties, de bijbellezingen en de activiteiten van de zondagsschool plaats vinden.
De dorpen Kolderveen en Dinxterveen liggen in het grensgebied tussen Drenthe en Overijssel. Het Drentse Kolderveen bestaat uit de buurtschappen Kolderveenschedijk, Kolderveense Bovenboer, Gorthoek en Zomerdijk. Het Overijsselse Dinxterveen bestaat uit de buurtschappen Dinxterveenschedijk, Urk, Zwollingerkamp en Roekebos.

Kenmerken

Datering:
1610 - 1986
Beschrijving:
Inventaris van de archieven van de Nederlands Hervormde gemeente Kolder- en Dinxterveen 1610 - 1986
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0364 Nederlands Hervormde gemeente Kolder- en Dinxterveen
VERKORT:
NL-AsnDA, 0364