U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1.2. Geschiedenis van de archieven (Drents Archief)

Uw zoekacties: Nederlands Hervormde gemeente Kolder- en Dinxterveen

0364 Nederlands Hervormde gemeente Kolder- en Dinxterveen

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.2. Geschiedenis van de archieven
0364 Nederlands Hervormde gemeente Kolder- en Dinxterveen
1. Inleiding
1.2.
Geschiedenis van de archieven
De archieven van de Nederlands Hervormde gemeente Kolder- en Dinxterveen zijn in gedeelten naar het Rijksarchief in Drenthe gekomen. In 1933 schonk de toenmalige administrerend kerkvoogd K.W. Harsema een aantal processtukken inzake de betaling van roggepacht (inv. nr. 302) aan het Rijksarchief *  . Door bemiddeling van de archivaris van de Nederlandse Hervormde Kerk te Den Haag werden de kasboeken van inkomsten en uitgaven van de diaconie van Dinxterveen in oktober 1975 door het Rijksarchief gekopieerd *  . De originelen bleven ter plaatse berusten. Begin 1992 werden de archieven aan het Rijksarchief in bewaring gegeven. Ook de bovengenoemde kasboeken waren hierbij. Voor die tijd werd het archief van de kerkenraad met een gedeelte van de diaconale stukken bewaard in de kluis van de pastorie. Het archief van de kerkvoogdij werd bewaard ten huize van de administrerend kerkvoogd. Tijdens de inventarisatie kwam er begin 1993 nog een aanvulling op de archieven.

Kenmerken

Datering:
1610 - 1986
Beschrijving:
Inventaris van de archieven van de Nederlands Hervormde gemeente Kolder- en Dinxterveen 1610 - 1986
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0364 Nederlands Hervormde gemeente Kolder- en Dinxterveen
VERKORT:
NL-AsnDA, 0364