U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1.3. Verantwoording van de inventarisatie (Drents Archief)

Uw zoekacties: Nederlands Hervormde gemeente Kolder- en Dinxterveen

0364 Nederlands Hervormde gemeente Kolder- en Dinxterveen

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.3. Verantwoording van de inventarisatie
0364 Nederlands Hervormde gemeente Kolder- en Dinxterveen
1. Inleiding
1.3.
Verantwoording van de inventarisatie
De omvang van de archieven is ongeveer 3,5 meter. Bij de inventarisatie zijn de richtlijnen inzake de zorg voor de archieven der Nederlandse Hervormde Kerk gevolgd *  . Bij de aanvang van de inventarisatie was er van de oude orde weinig terug te vinden. Aan de hand van een register van ingekomen en uitgaande stukken van de kerkvoogdij, bleken gedeelten daarvan chronologisch geordend te zijn of te zijn geweest. Andere gedeelten van de archieven waren geordend of geordend geweest op onderwerp. De paar registers van ingekomen en/of van uitgaande stukken waren voor de inventarisatie niet meer bruikbaar, omdat veel stukken verloren zijn gegaan. Verder beslaan de registers maar een gedeelte van de periode waarvan stukken bewaard zijn gebleven. Ook oude archiefinventarissen geven alleen een opsomming van een gedeelte van de archiefbescheiden en geven geen inzicht in de gegroeide historische structuur *  .
Om de toegankelijkheid te verhogen is een aantal ingekomen stukken en minuten van uitgaande stukken geordend op onderwerp en in de betreffende rubrieken geplaatst. Binnen de verschillende rubrieken zijn de stukken in een chronologische volgorde geplaatst, behalve bij registratie van doop, lidmaatschap en huwelijksinzegening en bij de financiële administratie van beide diaconieën. In deze twee gevallen zijn gelijksoortige stukken bij elkaar geplaatst.
Er is geen apart archief van het college van diakenen aangetroffen. De diakenen vergaderden doorgaans samen met de kerkenraad, maar ook wel apart. Het college van diakenen is echter geen notulen houdend college, al is er wel een aantal besluiten door het college van diakenen vastgelegd. Dat is echter te weinig om van een apart diaconie-archief te kunnen spreken *  . De diaconale stukken bevinden zich daarom in het archief van de kerkenraad, onder de rubriek: Stukken betreffende de diaconale zorg. Binnen deze rubriek is een indeling toegepast die overeenkomt met de indeling die bij een apart diaconie-archief wordt gebruikt *  . Bij de diaconale stukken wordt in de beschrijving steeds vermeld van welke diaconie ze afkomstig zijn, of dat ze van beide diaconieën afkomstig zijn. Dit is gedaan om de toegankelijkheid te verhogen.
Als gedeponeerde archieven zijn opgenomen: de archieven van het kiescollege, van de Christelijke Zangvereniging "God is mijn Lied", van het Thijs van Urk-fonds en van de restauratiecommissie. Verder zijn de inventarisnummers 60-64 uit de collectie DTOB als blanco-nummers in deze inventaris opgenomen.
Als bijlage is opgenomen een lijst met categorieën archiefbescheiden, die met toestemming van de scriba van de kerkvoogdij zijn vernietigd. Verder volgt na deze inleiding een lijst met de namen van de predikanten over de periode 1598-1992.

Kenmerken

Datering:
1610 - 1986
Beschrijving:
Inventaris van de archieven van de Nederlands Hervormde gemeente Kolder- en Dinxterveen 1610 - 1986
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0364 Nederlands Hervormde gemeente Kolder- en Dinxterveen
VERKORT:
NL-AsnDA, 0364