U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1.1. Geschiedenis (Drents Archief)

Uw zoekacties: Zoeken in de toegangen Nederlands Hervormde Gemeente Odoorn

0375 Nederlands Hervormde Gemeente Odoorn

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.1. Geschiedenis
0375 Nederlands Hervormde Gemeente Odoorn
1. Inleiding
1.1.
Geschiedenis
Odoorn is een van de oudste kerspelen van Drenthe, waartoe van oudsher de gehuchten Zandberg, Exloo, Valthe en Klijndijk behoorden. Tot 1601 of 1603 zou in Odoorn nog tersluiks de Roomse godsdienst uitgeoefend worden, aldus een negentiende-eeuwse dagboekschrijver, "daar er van dien datum, schriften van den eersten Gereformeerden predikant aanwezig zijn, en sinst dien tijd 15 predikanten hier het Evangelie hebben bedient" *  .
De oorspronkelijk kerk van Odoorn ' gewijd aan de H. Margaretha ' stortte in 1634 in. In verband met de snelle bevolkingsaanwas in de eerste helft van de negentiende eeuw werd de latere kerk in 1856 wegens ruimtegebrek afgebroken. Reeds in 1828 had het Provinciaal College van Toezicht het voornemen om de kerk te vergroten, maar de kerkvoogdij hield dit tegen. Op "aandrang van onderscheidene beminnaren van oudheden zowel uit deze provincie als van elders" werd besloten om het monumentale koor als "antiquaille" behouden. Het koor dateert uit de twaalfde eeuw en is van voor-christelijke oorsprong *  .
De nieuwe kerk (ingewijd op 3 mei 1857) werd vervolgens op 29 november 1897 geheel in de as gelegd. Op de resten van de oude muren verrees in de huidige kerk. Het achterste deel, nu in gebruik als consistoriekamer is het koor van de oude kerk.
In 1860 werd eveneens begonnen met de bouw van een nieuw armenwerkhuis op initiatief van de predikant J.W. Lieftinck. In 1974 sloot het als rusthuis zijn poorten *  . Sinds 1924 kreeg de Nederlands Hervormde gemeente Odoorn een tweede predikantsplaats te Valthermond.
Ds. Van Lunzen startte in 1936 met Het Kerkkrantje voor de NH gemeente Odoorn en Valthermond (tevens voor de vrijzinnig hervormden te Exloërmond en Schoonoord), dat een goed inzicht geeft in het Odoornse gemeenteleven *  . De gemeente Odoorn ontwikkelde zich mede onder zijn invloed ' hij was medeoprichter van de Zwinglibond' in vrijzinnige richting.

Kenmerken

Datering:
1760-1987
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0375 Nederlands Hervormde Gemeente Odoorn
VERKORT:
NL-AsnDA, 0375