U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1.1. Roderwolde voor en tijdens de Reformatie (Drents Archief)

Uw zoekacties: Nederlands Hervormde gemeente Roderwolde

0392 Nederlands Hervormde gemeente Roderwolde

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.1. Roderwolde voor en tijdens de Reformatie
0392 Nederlands Hervormde gemeente Roderwolde
1. Inleiding
1.1.
Roderwolde voor en tijdens de Reformatie
Te Roderwolde bevond zich een kerspelkerk, gewijd aan de H. Jacobus. In 1139 was zij pachtplichtig aan de St. Plechelmuskerk te Oldenzaal *  met 2 schellingen sterlings, welke jaarlijks "in den Hof te Anlo" betaald moesten worden. Vanaf de stichting tot op deze datum is er niets over deze kerk te vinden. Ook is van de periode van deze vermelding tot aan de reformatie is nauwelijks archief bewaard gebleven. Magnin *  en op diens gezag Romein *  wijten dit aan de omstandigheid dat de laatste pastoor van Roderwolde bij zijn vertrek alle kerkenboeken meegenomen zou hebben. De werkelijkheid is dat de reformatie in Drenthe weliswaar in 1594 afgekondigd, maar in een aantal kerkelijke gemeenten pas na veel aarzelen aanvaard werd. Roderwolde was zo'n gemeente waar de pastoor, Jacobus Santvoort, in functie bleef.
Op de vergadering van 12 augustus 1598 *  van de classis Rolde, waar Roderwolde bij ingedeeld was, werden de resterende pastoors voor de keus gesteld, zich naar de reformatie te voegen of hun positie op te geven. Pastoor Santvoort deed geen van beide en bleef zitten. Zijn gemeente bleef overigens ook nog lang in de geest Rooms-Katholiek; in 1630 telde Roderwolde buiten de predikant en zijn gezin nog maar twee officieel geregistreerde lidmaten. In 1600 wordt Roderwolde een vacante gemeente genoemd *  .
Pas in 1603 is Jo(h)annis de Bruine zowel predikant te Roderwolde als te Eelde *  . In 1608 vorderde de advocaat- fiscaal van Drenthe, dr. Melle Brunsema, afgifte van de kerkelijke administratie van Roderwolde ter controle op onregelmatigheden, maar door zijn dood in datzelfde jaar is vermoedelijk van teruggaaf niets gekomen *  .

Kenmerken

Datering:
1640-1963
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0392 Nederlands Hervormde gemeente Roderwolde
VERKORT:
NL-AsnDA, 0392