U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1.1. Het huis Oldengaerde (Drents Archief)

Uw zoekacties: Huisarchief Oldengaerde

0403 Huisarchief Oldengaerde

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.1. Het huis Oldengaerde
0403 Huisarchief Oldengaerde
1. Inleiding
1.1.
Het huis Oldengaerde
Wanneer het huis Oldengaerde gebouwd is, is niet bekend. Dat het in de 16e eeuw al bestond, staat echter vast, aangezien Reint van Echten, die in 1571 overlijdt, al heer tot Oldengaerde genoemd wordt *  . Tot 1660 is het eigendom geweest van het geslacht Van Echten. In dat jaar draagt Johan van Echten het over aan Cornelis van Dongen, die getrouwd is met Anna Elisabeth van Echten *  . Na de dood van Cornelis in 1713 gaat het huis over op zijn zoon Cornelis *  , die het tot 1723 bezit. Gedurende zijn bewoning moet het ook grondig verbouwd zijn, waarvan het jaartal 1717 in de gevel nog getuigt *  .
Op de landdag van 19 maart 1726 bevestigen Ridderschap en eigenerfden diens zoon, ook weer een Cornelis, in het bezit van Oldengaerde *  . Na het overlijden van Cornelis in 1758 blijft zijn weduwe Catharina Elisabeth van Schwartz op het huis wonen. Hun dochter Helena Agnes van Dongen huwt in 1760 met Isaac van Dongen tot Entinge, die zich vanaf 1768 heer van Oldengaerde noemt *  .
In 1782 gaat het huis uit handen van de familie Van Dongen. Isaac verkoopt het dan aan J. Kiers uit Meppel *  . In 1790 koopt Jan Thomas Ferdinand Huguenin, echgenoot van Helena Geertruid van den Clooster, Oldengaerde van de erven Kiers *  . Ook hij blijft slechts enkele jaren in het bezit ervan, want in 1799 koopt professor W. Munniks uit Groningen het huis *  . In 1808 komt het ten slotte in het bezit van jhr. Aalt Willem van Holthe *  . Sindsdien is het huis niet meer door koop overgegaan naar een andere eigenaar, alleen door vererving. Jonkheer Van Holthe woont op Oldengaerde tot zijn dood in 1854, waarna zijn kleinzoon Aalt Willem Westra van Holthe, een zoon van mr. Jan Hendrik Westra en Roelina Gijsbertha Suzanna Leonora van Holthe, het betrekt. Ook deze blijft er tot zijn dood op wonen. In 1914 wordt zoon Johannes Govert Westra van Holthe eigenaar van het huis Oldengaerde, als de boedel van zijn vader wordt gescheiden *  . Na zijn overlijden in 1938 houdt zijn vrouw Wilhelmina Aleida Linthorst Homan het huis, totdat zij in 1943 overlijdt. Dan worden haar vier kinderen gezamenlijk eigenaar van Oldengaerde *  .

Kenmerken

Datering:
1698-1965
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0403 Huisarchief Oldengaerde
VERKORT:
NL-AsnDA, 0403
Categorie:
  • Zonder categorie