U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1.1.1. Gemeente (Drents Archief)

Uw zoekacties: Nederlands Hervormde Gemeente Schoonebeek

0407 Nederlands Hervormde Gemeente Schoonebeek

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.1. Geschiedenis van de Nederlands Hervormde Gemeente Schoonebeek
1.1.1. Gemeente
0407 Nederlands Hervormde Gemeente Schoonebeek
1. Inleiding
1.1. Geschiedenis van de Nederlands Hervormde Gemeente Schoonebeek
1.1.1.
Gemeente
De Hervormde Gemeente Schoonebeek omvat de plaatsen Oud- en Nieuw-Schoonebeek en Weiteveen en de buurtschappen Zandpol, Padhuis en Vlieghuis. Dommerskanaal kreeg in de zeventiger jaren bijzondere aandacht vanuit Schoonebeek; het behoorde soms gedeeltelijk tot de Hervormde Gemeente *  .
Het kerndorp is Oud-Schoonebeek (het eigenlijke Schoonebeek), bestaande uit de buurtschappen Koelveen, Oostersebos, Middendorp, Kerkeind en Westersebos *  . Oud-Schoonebeek was een tijd lang een echt Hervormd dorp; later kwamen er een Gereformeerde kerk, en in de vijftiger jaren ' met de toeloop van N.A.M.-personeel ' ook een Katholieke kerk bij.
Nieuw-Schoonebeek is een dorp met een overwegend katholieke en agrarisch gerichte bevolking. Het dorp ontstond na 1800, toen boeren uit het Duitse Munsterland naar deze streek trokken. Nieuw-Schoonebeek is vanaf het begin totaal verschillend geweest van het protestantse Oud-Schoonebeek, qua familiebanden, taal en levensovertuiging. De Hervomde gemeente in Nieuw-Schoonebeek telt naar verhouding weinig leden. Er is geen Hervormd kerkgebouw aanwezig.
In tegenstelling tot Oud- en Nieuw-Schoonebeek vestigden zich in Weiteveen veenarbeiders. Dezen kwamen van elders uit Drenthe en uit de omliggende provincies, waar de vervening ten einde liep *  . Weiteveen werd eerder Nieuw-Schoonebekerveld, Schoonebekerveld of ook wel "het Veld" genoemd. Hier werd door evangelisten, nauw verbonden met de hervormde gemeente Schoonebeek, gewerkt aan de pastorale en ook sociale zorg voor de veenarbeiders, die vanwege de afstand, de vaak onbegaanbare wegen en een gebrek aan "zondagse kleding", veelal niet naar de diensten in Oud-Schoonebeek konden komen *  . Ook Weiteveen kent nu een overwegend katholieke bevolking, maar er is een goede verhouding met de protestantse medebewoners *  . De hervormde gemeenschap te Weiteveen heeft altijd vrij zelfstandig gefunctioneerd binnen de hervormde gemeente Schoonebeek en werd ook wel "wijkgemeente" genoemd, al is hij geen op zichzelf staande wijkgemeente geworden. Weiteveen maakt deel uit van de kerkenraad van de hervormde gemeente Schoonebeek en valt financieel ook onder de eindverantwoordelijkheid van Schoonebeek.

Kenmerken

Datering:
1792-1981
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0407 Nederlands Hervormde Gemeente Schoonebeek
VERKORT:
NL-AsnDA, 0407