U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1.1.3. Verantwoording van de inventarisatie (Drents Archief)

Uw zoekacties: Gereformeerde Gemeente te Assen

0412 Gereformeerde Gemeente te Assen

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inventaris van de archieven van de Christelijk Afgescheiden Gereformeerde Gemeente
1.1. Inleiding
1.1.3. Verantwoording van de inventarisatie
0412 Gereformeerde Gemeente te Assen
1. Inventaris van de archieven van de Christelijk Afgescheiden Gereformeerde Gemeente
1.1. Inleiding
1.1.3.
Verantwoording van de inventarisatie
De omvang van het archief bedraagt c. 10 strekkende meter. Bij het inventariseren zijn de richtlijnen voor het inventariseren van archieven van Gereformeerde Kerken en instellingen als leidraad gebruikt *  . Het archief van de Commissie van Beheer is echter geïnventariseerd volgens het schema zoals voorgesteld door P.J. Horsman * 
Zie ook: P.J. Horsman, Inventaris van de archieven van de Gereformeerde Kerk van Dordrecht 1837-1961 (1969) (Dordrecht, 1985)..
Volgens de reglementen van 1959 en 1962 was de archivaris verplicht van de in het archief aanwezige stukken een "katalogus" bij te houden *  . Deze bevonden zich niet in het archief.
Bij de overbrenging naar het Rijksarchief zijn de archieven geschoond en is een eerste ordening aangebracht. Deze ordening was in een aantal opzichten een verstoring van de oudere orde, maar aangezien niet duidelijk in alle gevallen kon worden vastgesteld waar de orde wel c.q. niet was verstoord, is de ordening zoals aangebracht bij de overbrenging zoveel mogelijk als oude orde gehandhaafd.
Om praktische redenen is er voor gekozen de archieven van de Gereformeerde Kerk vanaf 1836 als een geheel te beschouwen en geen onderverdeling te maken naar de elkaar opvolgende kerken.
Hoewel de Commissie van Beheer formeel pas in 1925 ontstond, zijn in het archief van deze commissie ook de weinige financiële bescheiden van voor 1925 opgenomen.
De archieven van de na 1962 ingestelde wijkkerkenraden dienen als aparte archieven naast het archief van de kerkenraad algemene zaken te worden beschouwd. Daar deze echter bij de inventarisatie incompleet werden bevonden, zijn ze niet in deze inventaris opgenomen.
Binnen de verschillende rubrieken is een chronologische volgorde van de stukken aangehouden. Hiervan is afgeweken bij de financiële administratie en de registratie van doop, huwelijksinzegening en lidmaatschap, waar de gelijksoortige delen en stukken bij elkaar zijn geplaatst.
Onder rubriek 2.7 van de diaconie bevinden zich de archiefstukken van de instellingen waarin de diaconie de zieken- en bejaardenzorg en het maatschappelijk werk gestalte gaf. Diaconaal T.B.C.-fonds, Rusthuis Bethanië en de Commissie Gezinszorg waren instellingen die volledige verantwoording aan de diaconie waren verschuldigd. De stukken onder de rubrieken 2.8.1 en 2.8.2 van de diaconie zijn de stukken opgemaakt en ontvangen door de diakenen die de kerk van Assen in de besturen van de stichtingen vertegenwoordigden.
Als gedeponeerde archieven zijn opgenomen de archieven van de vrouwenvereniging "Contact", de mannenverenigingen "I Tim. 4:13a" en "O.D.S.", het archief van het verenigingsgebouw "Ons Huis", de jongelingsverenigingen "Dient den Heere met blijdschap" en "Jong Gereformeerd", de meisjesverenigingen "Debora" en "Thirza", en de ring Assen & Omstreken van de Nederlandse Bond van Jongelingenverenigingen op Gereformeerde Grondslag.
Uit het archief zijn geen stukken vernietigd. Stukken jonger dan 50 jaar kunnen niet worden geraadpleegd zonder toestemming van de kerkenraad algemene zaken.
Toegang nr. 0412: Inventaris van de archieven van de Christelijk Afgescheiden Gereformeerde Gemeente, sinds 1892 Gereformeerde Kerk van Assen 1836-1975 (1980)

Kenmerken

Datering:
1836-1980
Beschrijving:
Christelijk Afgescheiden Gereformeerde Gemeente, sinds 1892 Gereformeerde Kerk van Assen 1836-1975 (1980)
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0412 Gereformeerde Gemeente te Assen
VERKORT:
NL-AsnDA, 0412