U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1.2. Eigenaars en bewoners van de Klencke (Drents Archief)

Uw zoekacties: Zoeken in de toegangen Huis De Klencke te Oosterhesselen

0613 Huis De Klencke te Oosterhesselen

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.2. Eigenaars en bewoners van de Klencke
0613 Huis De Klencke te Oosterhesselen
1. Inleiding
1.2.
Eigenaars en bewoners van de Klencke
Evenals er over het ontstaan van het huis de Klencke veel bekend is, tast men in het duister over de eerste bewoners. Wanneer men al degenen, die in de Middeleeuwen de naam Klencke dragen, als bewoners van het huis zou kunnen beschouwen, zou men vanaf het jaar 1219 een aardige opeenvolgende rij hebben. In 1219 namelijk is voor het eerste sprake van Hermannus Clinke *  . Het gaat m.i. echter te ver zonder enige bewijzen aan te nemen, dat in de voor Drentse begrippen vroege tijd al Klenckes op het huis woonden. Dat ze er in de late Middeleeuwen woonden, kan echter aangetoond worden. In het eerder genoemde ordel van 1482 (zie noot 2) werd genoemd Pelgrim van Isselmueden, die een geschil had met de buren van Oosterhesselen over het "drinkgeld" van het "Klempinge" goed. Men kan dus zeggen dat Pelgrim eigenaar van de Klencke was. Deze veronderstelling wordt nog versterkt. Zijn dochter Agnes *  is in 1504 betrokken bij de verkoop van het goed Klenckinge in het kerspel en de marke Oosterhesselen *  . Op 30 oktober van dat jaar namelijk verkoopt Clawes Grootehues, voor zich en als gemachtigde van zijn vrouw Gheert Klenckinge en van Neze Klenckinge of van IJsselmuden, weduwe van Johan van Munster, het mandelig goed Klenckinge. Men zou hieruit kunnen afleiden dat Gheert en Neze zusters zijn en dochters van Pelgrim van IJsselmuiden. De kopers zijn Johannes van Zwyner Everdszoon, Daem Hebingh en Johan Keerssoon. Tegelijk met Klenckingegoed werden overgedragen de derde voet in de marke van Oosterhesselen, hooilanden in de marke van Benneveld, de molen (te Gees), tienden en het hout in het Loo.

Kenmerken

Datering:
1520-1955
Beschrijving:
Huis De Klencke te Oosterhesselen 1464-1955
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0613 Huis De Klencke te Oosterhesselen
VERKORT:
NL-AsnDA, 0613
Categorie:
  • Zonder categorie