U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1.5.4. De verkaveling van de "groote massa der veenen" (Drents Archief)

Uw zoekacties: Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen

0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
Dit boek bevat de beschrijving van een aantal archieven. Allereerst is dat het archief van het huis te Echten, gedurende eeuwen bewoond door de familie Van Echten. In het begin van de 19e eeuw kwam het via het huwelijk van Rudolph Otto van Holthe en Anna Geertruida van Echten in de familie Van Holthe tot Echten, welke het huis in de jaren zeventig van deze eeuw verkocht.
Ten tweede wordt beschreven het archief van de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen. Deze compagnie was een geesteskind van Roelof van Echten, heeft altijd een Van (Holthe tot) Echten als hoofddirecteur gehad en had ook verder vele banden met huize Echten. Bij het compagniesarchief is een aantal archieven gedeponeerd.
Los hiervan staat echter het archiefje van de Zwindersche Veencompagnie, waarin R.O. van Holthe een belangrijk aandeel had.
Ten slotte staat hierin beschreven het archief van de jurisdictie Echten, de neerslag van de werkzaamheden van leden van de familie Van Echten als "Heer van Echten en Echtens Hoogeveen".
Aan elk onderdeel zal ik enige aandacht besteden.
1.5. De Algemene Compagnie van 5000 Morgen
1.5.4. De verkaveling van de "groote massa der veenen"
0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen
1. Inleiding
1.5. De Algemene Compagnie van 5000 Morgen
1.5.4.
De verkaveling van de "groote massa der veenen"
In 1633 waren kennelijk voldoende participanten gevonden, want op 21 juli van dat jaar werd besloten tot verkaveling vn de venen. In december 1633 werden de kavels van de Hollandse participanten vastgesteld *  . Het gebied van de Hollanders lag ten zuiden van de "Opgaande grifft", dat van Van Echten ten noorden daarvan. Deze verkaveling werd in 1637 in kaart gebracht (zie inv.nr. 928).
Sindsdien zijn de Hollanders zich meer als een eenheid gaan beschouwen en kan gesproken worden de Hollandse Compagnie. Daarnaast stond de compagnie van Van Echten, waarin naast Roelof van Echten (en sinds zijn dood in 1643 zijn drie kinderen) ook de Bentincks uit Overijssel (familie van Roelofs vrouw Anna Bentinck) deel hadden. Tezamen vormden zij de Algemene Compagnie. In 1644 werd de regeling getroffen dat om de beurt de compagnieën twee resp. drie directeuren benoemden *  .
In de loop der jaren zijn 5000 morgen veen in vele deeltjes gesplitst. De Bentincks vormden al spoedig een eigen compagnie (wanneer precies is nog onduidelijk), de drie kinderen van Roelof van Echten kregen hun eigen porties *  (de Ritmeester Echtensvenen van ritmeester Hendrik van Echten herinneren daaraan). De Hollanders splitsten in 1679 hun bezit, Het Grote Blok, waardoor drie kleine compagnieën ontstonden: de Schoonhovense Compagnie met 713 morgen van dat blok, de compagnie van Cornelis Sinapius inclusief de porties Dashorst en De Beer met 798 morgen (deze compagnie heet verder Cools Compagnie), de Warmonts Compagnie van Pieter van der Maersche met 755 morgen *  . Wat niet in het Grote Blok lag bleef "Hollands gemeen". De Cools Compagnie werd in later jaren genoemd de Vriese-Compagnie, naar de predikant F.C. de Vriese *  .
Was tot nu toe het onderhoud van vaart en kunstwerken steeds ten laste van de gezamenlijke participanten gekomen, in 1768 werd daaraan een eind gemaakt *  . Elke compagnie kreeg een deel van de vaart met verlaten e.d. toegewezen, met andere woorden een hoefslag (= dat gedeelte van een dijk of weg waarvoor een ingeland van een waterschap de zorg heeft, overeenkomstig zijn aandeel in het waterschap).

Kenmerken

Datering:
(1275) 1316 - 1952
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen
VERKORT:
NL-AsnDA, 0614
Categorie: