U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1.3. Mensinge in het bezit van de familie Ellents (Drents Archief)

Uw zoekacties: Huis Mensinge te Roden

0616 Huis Mensinge te Roden

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding en verantwoording
1.3. Mensinge in het bezit van de familie Ellents
0616 Huis Mensinge te Roden
1. Inleiding en verantwoording
1.3.
Mensinge in het bezit van de familie Ellents
In 1764 kocht Coenraad Wolter Ellents, raad en secretaris van de landschap Drenthe, de havezate Mensinge van Nicolaus Wilhelm Schroeder, bijgenaamd "de Arabier", hoogleraar in de Oosterse Talen aan de Universiteit van Groningen. Deze had Mensinge in 1763, nomine uxoris, geërfd van de in dat jaar overleden Johan Philip Meisterlin (1695- 1763), die in 1735 getrouwd was met Anna Theodora Geertruid Ellents (1708-1741), een halfzuster van Coenraad Wolter Ellents.
Over de aankoop van Mensinge door Coenraad Wolter Ellents vinden wij in het archief enkele brieven van Nicolaus Wilhelm Schroeder *  . Hieruit blijkt dat er tussen koper en verkoper enige onenigheid bestond over de koopsom. In een brief van 4 september 1764 schreef Schroeder dat zijn schoonvader Meisterlin de havezate goedkoop had gekocht, voor fl. 10.850, omdat mevrouw Van Ewsum in die tijd nogal krap bij kas zat. Daarom kon en mocht deze prijs niet als een goede richtlijn gezien worden. Thijle Krijthe te Roden had de havezate getaxeerd op fl. 14.000, Coenraad Wolter Ellents vond dat er bij deze taxatie te weinig rekening was gehouden met het feit dat Mensinge een feodaal en geen allodiaal goed was en hij bood fl. 10.500. Uit de reactie bleek dat hij had geschreven dat Schroeder er bij dit bod niet op verloor, omdat hij al inkom- sten van de bomen (verkoop van vruchten e.d.) had gehad.
De verkoper wierp echter tegen dat zijn schoonvader vele verbeteringen aan het huis had aangebracht, door gedeeltelijk nieuwe vloeren te leggen en de hof te cultiveren, waar varkens hadden gelopen. Niettemin was Schroeder bereid fl. 2000 te laten vallen tot een vraagprijs van fl. ?12.000. Coenraad Wolter Ellents deed daarop een bod van fl. 11.000 dat Schroeder na enig overleg met vrienden accepteerde, omdat hij, zoals hij schreef, wen- ste "dat het goed liever in handen van uwe Ed. Gestr. als van eenen vreemden mogte overgaan". Op 6 oktober 1764 tekende Coenraad Wolter het door hem zelf geschreven koopcontract dat drie dagen later door Schroeder in Groningen werd getekend. De koopsom zou in termijnen betaald worden, waarvan de laatste is betaald door Gesina Oldenhuis, weduwe van de in 1784 overleden Coenraad Wolter *  . Gesina Oldenhuis bleef tot haar dood in 1818 op Mensinge wonen. Hierna ging het huis over in de handen van Jan Wilmson Kymmell, een neef van Coenraad Wolter en Gesina.

Kenmerken

Datering:
1376-1952
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0616 Huis Mensinge te Roden
VERKORT:
NL-AsnDA, 0616
Categorie: