U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1.3.1. Rijks Pedagogische Academie (RPA) (Drents Archief)

Uw zoekacties: Rijks Pedagogische Academie te Meppel

0652 Rijks Pedagogische Academie te Meppel

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.3. Geschiedenis van de archiefvormende organen
1.3.1. Rijks Pedagogische Academie (RPA)
0652 Rijks Pedagogische Academie te Meppel
1. Inleiding
1.3. Geschiedenis van de archiefvormende organen
1.3.1.
Rijks Pedagogische Academie (RPA)
Per 1 juli 1881 werd de onderwijzeropleiding te Meppel een rijksopleiding. De eerste directeur was "meester Hummel", die reeds in 1845 een particuliere opleiding voor onderwijzers in Meppel had. In 1860 kreeg deze opleiding de officiële status van normaallessen. In 1881 werd de opleiding omgezet in een vierjarige Rijksnormaalschool. De lessen werden gegeven in de Akkerschool. Met ingang van 1 augustus 1915 werd de Rijksnormaalschool omgezet in een Rijksdagnormaalschool met een eigen gebouw aan de Heerengracht 4 en werd de voorbereidende klasse opgeheven. In 1915 werden ook de Rijksnormaallessen in Hoogeveen opgeheven en bij die van Meppel gevoegd.
In 1923 ontving het gemeentebestuur van Meppel een brief van de minister waarin de sluiting van de Rijksdagnormaalschool werd afgekondigd. Na de nodige protesten hiertegen besloot de minister op 24 maart 1923 zijn besluit in te trekken. In plaats van Meppel werd nu de school te Steenwijk opgeheven en de leerlingen werden overgeplaatst naar Meppel.
In 1923 werd door de directeur het initiatief genomen tot de oprichting van een particuliere hoofdaktecursus. Op 1 september 1924 werd de Rijksdagnormaalschool omgezet in een rijkskweekschool voor onderwijzers en onderwijzeressen. Met ingang van 1 september 1925 werd aan de school een B-afdeling verbonden, waardoor de particuliere hoofdaktecursus kwam te vervallen.
Op 1 september 1925 werd de Rijksdagnormaalschool in Assen opgeheven. De leerlingen werden eveneens overgeplaatst naar Meppel. In 1935 gebeurde hetzelfde met de Rijksdagnormaalschool te Zwolle.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft het onderwijs stagnatie ondervonden door stopzetting van de busdiensten, rijwielvordering en tewerkstelling van leraren en leerlingen. Op 13 oktober 1944 werd het gebouw door de Duitsers gevorderd. Op 23 mei 1945 konden de lessen worden hervat. In het cursusjaar 1947/1948 werd een éénjarige spoedcursus aan de school gegeven. In het cursusjaar 1955/1956 werd wederom een spoedcursus gegeven.
Op 9 oktober 1957 werd het nieuwe gebouw aan de Van der Duyn van Maasdamstraat 1 officieel geopend.
Met ingang van het schooljaar 1978/1979 werd geen nieuwe HAVO-IV- klas meer aan de school verbonden. Vanaf 1979 is de HAVO-afdeling opgeheven.
Op 3 november 1981 werd een stuurgroep geïnstalleerd, belast met de coördinatie van de fusie en integratie tussen de RPA en de KLOS (opleiding tot kleuterleidster) te Meppel. In deze stuurgroep hadden zitting vertegenwoordigers van de directie, van de docenten en van het niet-onderwijzend personeel van beide instituten. Door deze stuurgroep werden verschillende werkgroepen ingesteld Beide instituten smolten samen op 1 juli 1984. In juli 1984 vond de verhuizing van de KLOS naar het gebouw van de RPA plaats en op 1 augustus daaraanvolgend werden beide instituten geïntegreerd tot een PABO (pedagogische academie voor het basisonderwijs).
Vanaf 1 oktober 1984 werd het gebouw aan de Nova Zemblastraat afgestoten. Per 1 januari 1986 vond de overdracht van de PABO aan de gemeente Meppel plaats.

Kenmerken

Datering:
1881-1989
Beschrijving:
Rijks Pedagogische Academie te Meppel 1881-1986 (-1989)
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0652 Rijks Pedagogische Academie te Meppel
VERKORT:
NL-AsnDA, 0652