U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1.5.1. Algemeen (Drents Archief)

Uw zoekacties: Rijks Pedagogische Academie te Meppel

0652 Rijks Pedagogische Academie te Meppel

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.5. Verantwoording van de bewerking
1.5.1. Algemeen
0652 Rijks Pedagogische Academie te Meppel
1. Inleiding
1.5. Verantwoording van de bewerking
1.5.1.
Algemeen
Op grond van een circulaire van de Minister van Onderwijs en Wetenschappen aan de betrokken schooldirecteuren inzake de overbrenging van archiefbescheiden van 5 januari 1987, nr. AZ/RA/B 11.296, zijn de archieven van de Rijks HBS-en en Rijks Pedagogische Academies overgebracht naar de Centrale Archief Selectiedienst (CAS) te Winschoten om daar te worden geselecteerd en geïnventariseerd. Het uiteindelijke resultaat van deze bewerking geeft echter geen compleet beeld van alle Rijks HBS-en en Rijks PA's die ressorteren onder genoemd ministerie. De oorzaken van dit incomplete beeld zijn: illegale vernietiging in het verleden, overbrenging naar een archiefbewaarplaats, archief verloren gegaan als gevolg van de (oorlogs) omstandigheden of de archiefbeheerders wilden het archief (nog) niet overbrengen.
Indien de desbetreffende school of de hieraan verbonden instellingen gedurende een bepaalde periode niet "rijks" waren, is in overleg met de betrokken beheerders per geval besloten om deze archiefbescheiden niet van het archief af te zonderen. De reden hiervoor was de raadpleegbaarheid van archiefbescheiden betreffende het onderwijstype in de vestigingsplaats. Deze stukken werden dus niet volgens het bestemmingsbeginsel teruggebracht naar de formele beheerder, maar opgenomen in de inventaris en overgebracht naar het rijksarchief in de provincie.
De archieven werden geselecteerd aan de hand van de vernietigingslijst van het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen van 29 juli 1975, nr. MMA/AR-181.119 en AIZ/RA 50243. Gezien het unieke karakter dat de scholen in de vestigingsplaatsen innamen, is in overleg met de beheerders besloten om een aantal categorieën niet te vernietigen. Daarnaast is ervoor gekozen om het begrip "archiefbescheiden in de zin der wet" ruim te interpreteren.
Ten behoeve van de afwerking van de archieven werd bij de CAS een coördinatiecommissie ingesteld die garant stond voor de uniforme afwerking van de verschillende schoolarchieven. Als begindatum is gekozen voor de oprichtingsdatum van de scholen, als einddatum is bij de Rijks HBS-en gekozen voor 1968 (invoering van de Mammoetwet) en voor de Rijks PA's de fusiedatum met andere scholen. Afwijkingen hiervan zijn opgenomen bij de verschillende inleidingen per school. Per onderwijstype werd gekozen voor een vast indelingsschema en een per schoolarchief oplopende inventarisnummering. Een algemene beschrijving van de geschiedenis en ontwikkeling van de onderscheidene onderwijstypen is opgenomen in de inleiding. Daarnaast worden per school de instelling en ontwikkeling van die school beschreven.
Na toestemming van de betrokken beheerders zijn de voor vernietiging aangewezen categorieën van archiefbescheiden overgebracht naar het Bureau Vernietiging Overheidsarchieven te Apeldoorn waar de werkelijke vernietiging plaatsvond. De geïnventariseerde bescheiden zijn na bewerking overgebracht naar het rijksarchief in de desbetreffende provincie. Archiefbescheiden van na de bovengenoemde einddata zijn na bewerking geretourneerd aan de scholen.

Kenmerken

Datering:
1881-1989
Beschrijving:
Rijks Pedagogische Academie te Meppel 1881-1986 (-1989)
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0652 Rijks Pedagogische Academie te Meppel
VERKORT:
NL-AsnDA, 0652