U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

2.33. Rogat: Coöperatieve Zuivelfabriek Rogat, 1888-1977 (1986) (Drents Archief)

Uw zoekacties: Zuivelfabrieken in Drenthe

0801 Zuivelfabrieken in Drenthe

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
2. Inventaris
2.33. Rogat: Coöperatieve Zuivelfabriek Rogat, 1888-1977 (1986)
0801 Zuivelfabrieken in Drenthe
2. Inventaris
2.33.
Rogat: Coöperatieve Zuivelfabriek Rogat, 1888-1977 (1986)
Op 21 juni 1888 richtten 40 boeren uit Rogat bij Meppel, onder begeleiding van het Drents Landbouw Genootschap, de eerste coöperatieve zuivelvereniging in Drenthe op, met als omschreven doel de stichting van een boterfabriek. Deze vereniging werd in 1915 lid van de Bond van Coöperatieve Zuivelfabrieken in Drenthe.
Op 27 november 1934 richtte de vereniging in Rogat een afzonderlijke Vereniging ter bestrijding der Rundertuberculose op en op 6 september 1940 nam de vereniging het particuliere fabriekje van de familie Kingma te Meppel over, met de daarbij behorende melkverkoop.
Na de oprichting van de Gemeenschappelijke Exploitatie in DOMO-verband trad de vereniging op 1 jan 1969 als lid toe. Door de noodzakelijke schaalvergroting en rationalisatie van de productiebedrijven in het DOMO-verband viel midden 1977 het besluit dat het bedrijf te Rogat moest worden stilgelegd, doch het distributiepunt te Meppel bleef bestaan. Op 15 oktober 1977 sloot de oudste zuivelfabriek van Drenthe voorgoed haar poorten.
Onder de naam Melkveehouders Vereniging Rogat handelden de leden na de liquidatie van de fabriek de nog lopende zaken af, totdat ook deze vereniging in 1986 werd opgeheven.

Kenmerken

Datering:
1888-1988
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0801 Zuivelfabrieken in Drenthe
VERKORT:
NL-AsnDA, 0801