U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1. Inleiding (Drents Archief)

Uw zoekacties: Overcingelschool voor IHNO en LHNO te Assen

0834 Overcingelschool voor IHNO en LHNO te Assen

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
0834 Overcingelschool voor IHNO en LHNO te Assen
1.
Inleiding
Het Drents Landbouw Genootschap (DLG) heeft voortdurend het onderwijs op scholen waar men landbouwkundige ontwikkeling kon krijgen, aangemoedigd en gesteund. Na 1945 kende het zogenaamde landbouwhuishoudonderwijs een grote bloei. Het DLG heeft in Drenthe aan de wieg gestaan van een 11-tal scholen op dit gebied.
In 1968 kwam het besluit van het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen dat Assen in aanmerking kwam voor een tweede school voor huishoud- en nijverheidsonderwijs, naast de Prof. Dr. Ph. Kohnstammschool. In 1970 werd besloten het Middelbaar Huishoud- en Nijverheidsonderwijs los te maken van het Lager- dan wel Individueel Huishoud- en Nijverheidsonderwijs. De beide laatsten werden in een aparte school ondergebracht. Van de gemeente Assen werd daartoe het gebouw van de Jan Fabriciusschool (voor Mavo) aan de Overcingellaan overgenomen. Per 1 augustus 1971 volgde de daadwerkelijke splitsing en ontstond de Overcingelschool voor LHNO en IHNO. De school werd aanvankelijk namens DLG bestuurd door de Plaatselijke Commissie voor de Overcingelschool en vanaf 1987 door de Algemene Stichting voor Voortgezet Onderwijs regio Assen, waarin het DLG vertegenwoordigd was. Door de grote fusie in het openbaar voortgezet onderwijs te Assen verdween ook de Overcingelschool voor LHNO en IHNO als zelfstandige school. Zij ging in 1989 op in het Dr. Nassaucollege.
De hieronder beschreven archiefstukken zijn afkomstig uit de periode dat de school als zelfstandige (DLG) school fungeerde. Het archief is in 2000 bewerkt en overgedragen aan het Rijksarchief in Drenthe.

Kenmerken

Datering:
1969-1991
Beschrijving:
Overcingelschool voor IHNO en LHNO te Assen
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0834 Overcingelschool voor IHNO en LHNO te Assen
VERKORT:
NL-AsnDA, 0834
Categorie:
  • Zonder categorie