U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

Biografisch overzicht (Drents Archief)

Uw zoekacties: Blader door de toegangen Kaart van een gedeelte der gemeente Assen; [ca 1930] Collectie dichter-conferencier Roel Reijntjes

0884 Collectie dichter-conferencier Roel Reijntjes

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
Inleiding
Biografisch overzicht
0884 Collectie dichter-conferencier Roel Reijntjes
Inleiding
Biografisch overzicht
Dichter, belastingambtenaar, conferencier Roel Reijntjes (Beilen 1923-Beilen 2003) debuteerde in 1959 met de gedichtenbundel 'De iegelkaor'. In de jaren '60 verschenen van zijn hand onder meer 'De Speulman' (1961) en de bundel balladen 'Het wollegres' (1965). Ook in de tijdschriften 'Oeze Volk' en 'Roet' verscheen veel werk van hem. In Reijntjes vroege gedichten staan de natuur, Drenthe en Beilen centraal. Zijn latere werk draagt een meer persoonlijk karakter: de relatie met zijn moeder, religie, het ouder worden en de dood spelen hierin een prominente rol. Deze thematiek bereikte zijn hoogtepunt in de bundel 'Zeefdruk' (1987). Met de bundel 'Mien liefste, ach, wat is met mij' (1993) profileerde Reijntjes zich als modern dichter. In zijn laatste bundel 'Late brummelpluk (2002) schreef hij openhartig over erotiek - met name over knapenliefde. Vanaf 1972 wijdde Reijntjes zich volledig aan het schrijven. Behalve poëzie schreef hij radioteksten voor de RONO, een kerstspel en bundeltjes met 'Drentse wiesheden'. Daarnaast leverde hij teksten voor 'Koppermaandagprenten' en werkte hij mee aan verscheidene publicaties. Voor zijn dichterschap werd hij in 1977 onderscheiden met de Culturele Prijs van Drenthe. In de motivering voor de toekenning van de prijs werd opgemerkt dat "mede door Roel Reijntjes bij velen de bewustwording van het Drents als cultuurtaal op gang is gebracht".

Verdere literatuur:
Drents Letterkundig Tiedschrift Roet (Reijntjes-special), winter 1996/1997
W. Bazuin-Brinkman (e.a.), Een leven in Beilen. Roel Reijntjes (Beilen 1998; met bibliografie)
Drentse encyclopedie, blz. 768-769

Kenmerken

Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0884 Collectie dichter-conferencier Roel Reijntjes
VERKORT:
NL-AsnDA, 0884
Categorie:
  • Zonder categorie