U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1.1. Biografisch overzicht (Drents Archief)

Uw zoekacties: Collectie dichter-schrijver-radiomaker Hans Heyting

0891 Collectie dichter-schrijver-radiomaker Hans Heyting

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.1. Biografisch overzicht
0891 Collectie dichter-schrijver-radiomaker Hans Heyting
1. Inleiding
1.1.
Biografisch overzicht
Johannes (Hans) Heyting (Beilen 1918-Borger 1992) was het oudste kind uit een arm gereformeerd milieu. Hij bezocht de ambachtsschool in Hoogeveen en behoorde tot de oprichters van de vereniging de Drentse Schilders. Later werd hij medewerker van het Drents programma van de RONO - nadien van Radio Noord. Hij werd in Drenthe een populaire radiospreker. In de jaren '50 was hij kort lid van de 'Drentse Schrieverskring'. In 1956 richtte hij met Gerard Nijenhuis en Gerrit Kuipers het tijdschrift 'Oeze Volk' op. Vooral zijn gedichten hebben Hans Heyting tot een belangwekkend figuur in de Drentse letterkunde gemaakt. In zijn latere werk is hij toonaangevend voor de moderne dichters in Drenthe. Er laten zich in zijn werk twee thema's onderscheiden: 'het veilige huis tegenover de beangstigende buitenwereld' en het 'gestorven meisje'. De gedichten van Hans Heyting zijn pas laat samengebracht in vier bundels. De eerste bundel 'Tweetalig' (1973) vulde hij samen met Harm Werners. Daarop volgden 'Spiegelschrift' (1977), 'Toegift' (1983), 'Dubbelfocus' en 'Een cyclus gedichten' (1986). Onder het pseudoniem Harm Heideknupper schreef hij nonsens-poëzie. Op latere leeftijd kreeg hij ook bekendheid als schrijver van kinderboeken. Zijn eerste kinderboek, 'De vriendinnen Lotti en Hilde' (zie inv. nrs. 5 5 en 40), verscheen in 1971; daarna zou hij nog acht boeken voor jonge kinderen en tieners door verscheidene uitgevers laten uitbrengen. In 1974 werd hem de Culturele Prijs van Drenthe toegekend. In 1996 werd een door Bert Kiewiet gemaakt borstbeeld van hem in Borger geplaatst.

Bron:
Encyclopedie van Drenthe (Assen 2003)
dr. H. Nijkeuter (ed.), 'De dichter en de wichter. Verzamelde gedichten van Hans Heyting' (Zuidwolde 2005)

Kenmerken

Datering:
1918-1992
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0891 Collectie dichter-schrijver-radiomaker Hans Heyting
VERKORT:
NL-AsnDA, 0891
Categorie:
  • Zonder categorie