U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

Geschiedenis (Drents Archief)

Uw zoekacties: Zoeken in de toegangen Veldnamencollectie Wieringa

0903 Veldnamencollectie Wieringa

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
Inleiding
Geschiedenis
0903 Veldnamencollectie Wieringa
Inleiding
Geschiedenis
De Collectie Wieringa omvat een omvangrijke verzameling Drentse veldnamen, die door de heer J. Wieringa, bodemkundige, in dienst van het Nedersaksisch Instituut van de Rijksuniversiteit te Groningen gedurende enige decennia is aangelegd vanaf de jaren zestig tot zijn pensionering in de jaren negentig. Het doel was om de veldnamen in kaartbladen te publiceren. Dat is slechts voor een klein deel gerealiseerd. De collectie is vervolgens onder auspiciën van de toenmalige directeur van het Nedersaksisch Instituut, de heer R. Ebeling, en de provinciaal historicus van Drenthe, ondergebracht in het Drents Archief. Binnen de universiteit werd na Wieringa's afscheid niet verder aan de verzameling gewerkt. Na zijn pensionering heeft Wieringa zich vrijwillig gezet aan het ordenen van het materiaal, maar door ziekte en later zijn overlijden is dit niet gerealiseerd. Ook het vrijwilligersproject onder leiding van provinciaal historicus van Drenthe de verzameling Drentse veldnamen van Wieringa op kaart te brengen is na het overlijden van Wieringa stil komen te vallen.

Gedurende zijn werkzame leven heeft Wieringa verschillende veldnamen publicaties het licht doen zien. Dat zijn: Drentse veldnamen 17. Schattenberg; Drentse veldnamen 18. Schoonlo; Drentse veldnamen 19. Exloo; Drentse veldnamen 20. Valthermond; Drentse veldnamen 24. Westerbork; Drentse veldnamen 25. Schoonoord; Drentse veldnamen 30. Drijber en De veldnamen in de gemeente Sleen.
Daarnaast heeft Wieringa ook gepubliceerd in het orgaan van het Nedersaksisch Instituut, de Driemaandelijkse Bladen. Voor een overzicht van deze literatuur wordt verwezen naar de rubriek 'Literatuurlijst en andere gebruikte bronnen' van deze inventaris.
Tevens heeft J. Wieringa meegewerkt of gegevens met betrekking tot Drentse toponiemen verstrekt aan publicaties van anderen.

Kenmerken

Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0903 Veldnamencollectie Wieringa
VERKORT:
NL-AsnDA, 0903
Categorie:
  • Zonder categorie