U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

Archief Collectie Wieringa (Drents Archief)

Uw zoekacties: Veldnamencollectie Wieringa

0903 Veldnamencollectie Wieringa

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
Inleiding
Archief Collectie Wieringa
0903 Veldnamencollectie Wieringa
Inleiding
Archief Collectie Wieringa
Het Drentse gedeelte van de Collectie Wieringa bevindt zich in het Drents Archief. De Collectie Wieringa omvatte ook gegevens van Gorecht (de gemeenten Groningen en Haren) en Westerwolde (de gemeenten Wedde, Bellingwolde, Onstwedde en Vlagtwedde). Deze stukken bevinden zich respectievelijk in de Groninger Archieven en in particulier bezit.

Het feit dat één persoon jarenlang zich intensief bezig heeft gehouden met de verzameling Drentse veldnamen heeft nadrukkelijk zijn sporen nagelaten. Waarschijnlijk is J. Wieringa de enige persoon geweest die goed wegwijs kon worden in zijn collectie. Daarom is nu niet altijd meer duidelijk waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt ten aanzien van de ordening en de gevolgde werkwijze. Ook is het lastig na te gaan in hoeverre bepaalde gegevens bijvoorbeeld klaar waren voor publicatie, of in hoeverre de aanwezige stukken compleet zijn of niet. J. Wieringa maakte daarnaast gebruik van bepaalde afkortingen die niet in alle gevallen meer te verklaren zijn. De collectie is niet heel eenduidig. Het is mogelijk dat stukken zich bevinden daar waar men het niet meteen zou verwachten. De inventaris is voor een groot gedeelte opgebouwd volgens de indeling van de 34 Drentse gemeenten van vóór de gemeentelijke herindeling van 1998. Binnen de gemeenten is een indeling aangehouden van de Drentse boermarken. Hierbinnen zitten af en toe stukken die 'inventarisnummeroverschrijdend' zijn. De gebruiker dient zich te realiseren dat de sommige stukken niet uit elkaar kunnen worden gehaald en elkaar soms kunnen overlappen.
Ten aanzien van de datering kan opgemerkt worden dat de meeste stukken, tenzij nadrukkelijk anders aangegeven, betrekking hebben op gegevens uit de eerste helft van de twintigste eeuw. De documentatie die per gemeente wordt gegeven, bestaat voor een groot deel uit stukken uit de tweede helft van de twintigste eeuw en geeft informatie over veldnamen uit de eerste helft van deze eeuw. Het is lastig om de stukken per inventarisnummer exact te dateren.
J. Wieringa heeft daarnaast uit archiefstukken en overig bronnenmateriaal, veldnamen verzameld vanaf de 15e tot en met de 19e eeuw. Deze gegevens heeft hij grotendeel per marke samengevoegd, op lijsten en kaarten. J. Wieringa heeft in zijn eentje de collectie veldnamen aangelegd. Hij is echter hier niet alleen mee bezig geweest. In de stukken komen veelvuldig namen voor van personen van wie hij informatie heeft betrokken. Ook is in de documentatie correspondentie overgeleverd van en met deze informanten.

De werkwijze van Wieringa is door hemzelf uit de doeken gedaan in de twee volgende artikelen:
'Het vastleggen van de terreinnamen van Drenthe en Westerwolde', in: Driemaandelijkse Bladen, jaargang 23, 1971, p.30-35.
'Terreinnamen-documentatie in Drenthe, een voorbeeld uit Uffelte', in: Driemaandelijkse Bladen, jaargang 25, 1973, p.30-35.

Kenmerken

Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0903 Veldnamencollectie Wieringa
VERKORT:
NL-AsnDA, 0903
Categorie:
  • Zonder categorie