U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1.1. Instelling, doel en samenstelling van de commissie (Drents Archief)

Uw zoekacties: Archief Provinciale Plancommissie Drenthe, (1954)1956-1980 V...

0914 Archief Provinciale Plancommissie Drenthe, (1954)1956-1980 Voorheen Provinciale Commissie Ontwikkelingsgebieden Drenthe

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.1. Instelling, doel en samenstelling van de commissie
0914 Archief Provinciale Plancommissie Drenthe, (1954)1956-1980 Voorheen Provinciale Commissie Ontwikkelingsgebieden Drenthe
1. Inleiding
1.1.
Instelling, doel en samenstelling van de commissie
Ter uitvoering van het stimuleringsbeleid van de rijksoverheid op maatschappelijk, cultureel en sociaal-hygiënisch terrein in een aantal bij wet aangewezen ontwikkelingsgebieden, werd bij besluit van 15 augustus 1956 door Gedeputeerde Staten van Drenthe een Provinciale Commissie voor het ontwikkelingsgebied Z.O. Drenthe ingesteld. Het was de taak van de commissie om voor het betreffende gebied plannen op te stellen voor sociale, culturele en hygiënische aanpassingen aan de economische ontwikkeling. Hoewel het werkgebied van de commissie grofweg het gebied ten oosten van de lijn Assen-Hoogeveen betrof (de gemeenten Emmen, Schoonebeek, Sleen en Odoorn), werden ook projecten elders in de provincie gerealiseerd. Om deze reden werd de commissie al snel de Provinciale Commissie voor de Ontwikkelingsgebieden in Drenthe (PCOD) genoemd. De commissie o.l.v. de Commissaris der Koningin ving per 24 september 1956 daadwerkelijk met haar werkzaamheden aan. In de commissie hadden naast gedeputeerden en burgemeesters ook vertegenwoordigers van de vier levensbeschouwelijke toporganen zitting. Bovendien kende de commissie enkele adviseurs en een secretaris.
Wijzigingen van rijkswege aangebracht in het beleid ten aanzien van de ontwikkelings- en probleemgebieden, waren in 1962 aanleiding voor Gedupeerde Staten de in 1956 ingestelde commissie op te heffen en over te gaan tot de instelling van een nieuwe commissie: de Provinciale Plancommissie Drenthe. (hierna PPC) De samenstelling werd op onderdelen aangepast. In 1974 werd de samenstelling van de PPC opnieuw veranderd, omdat in de organisatiestructuur van het sociaal-culturele veld duidelijke veranderingen waren opgetreden.
De commissie hield eind jaren zeventig op te functioneren. In het kader van de BRW-regeling kwamen geen gelden meer beschikbaar, aangezien de hieronder vallende activiteiten werden geïntegreerd in het Integraal Structuurplan Noorden des lands. * 

Kenmerken

Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0914 Archief Provinciale Plancommissie Drenthe, (1954)1956-1980 Voorheen Provinciale Commissie Ontwikkelingsgebieden Drenthe
VERKORT:
NL-AsnDA, 0914
Categorie:
  • Zonder categorie