U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1. Inleiding (Drents Archief)

Uw zoekacties: Provinciale Planologische Dienst van Drenthe

0915 Provinciale Planologische Dienst van Drenthe

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
0915 Provinciale Planologische Dienst van Drenthe
1.
Inleiding
Op 26 november 1941 werd de Provinciale Streekplandienst voor Drenthe ingesteld. De dienst werd tijdelijk in de vergaderzaal van Gedeputeerde Staten aan een tafeltje en een stoel geholpen om te kunnen functioneren. De eerste directeur, J.A.M. de Boer, benoemd per 1 maart 1942 startte zijn werkzaamheden op 15 maart. Het ontstaan van de streekplandiensten gaat terug in de jaren 30 toen bij woningwetwijziging in 1931 de streekplangedachte werd opgenomen: 'een streekplan wijst voor zover de belangen van het gebied waarover het zich uitstrekt dat vorderen de bestemming aan van in dat gebied gelegen gronden'. In diezelfde periode is vervolgens de gedachte ontstaan om een nationaal plan voor het gehele Nederlandse grondgebied te ontwerpen. Een en ander zou geregeld moeten worden in een nieuwe wijziging van de Woningwet. De Tweede Wereldoorlog gooide roet in dit eten zodat een nationaal plan niet gerealiseerd werd. Wel werd bij besluit van 5 mei 1941 van de Secretarissen Generaal van alle departementen bepaald dat er een Rijksdienst voor het Nationale Plan werd ingesteld. Op 1 juli 1942 werd het statuut der streekplannen gerealiseerd bij de 3e uitvoeringsbeschikking van de Secretaris Generaal van Binnenlandse Zaken. Pas bij GS besluit van 23 juni 1980 werd de naam van de provinciale streekplandienst voor Drenthe officieel gewijzigd in Provinciale Planologische Dienst. In de praktijk werd deze naam al jarenlang gebezigd.
Het doel van een planologische dienst is ruimtelijke ordening zijnde het aangeven van de bestemming en het gebruik van gronden met hetgeen zich daarop en daarin bevindt inclusief de waterpartijen.
De dienst heeft een coördinerende taak met betrekking tot planologische regelingen. Daarnaast moet de dienst ook onderzoek doen ter ondersteuning bij de totstandkoming en de vormgeving van deze planologische regelingen.

Kenmerken

Datering:
1941 - 1987
Beschrijving:
inventaris van de Provinciale Planologische Dienst van Drenthe
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0915 Provinciale Planologische Dienst van Drenthe
VERKORT:
NL-AsnDA, 0915
Categorie:
  • Zonder categorie