U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

Geschiedenis van de archiefvormer (Drents Archief)

Uw zoekacties: Provinciale Waterstaat Drenthe

0924 Provinciale Waterstaat Drenthe

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
Inleiding
Geschiedenis van de archiefvormer
0924 Provinciale Waterstaat Drenthe
Inleiding
Geschiedenis van de archiefvormer
De Provinciale Waterstaat van Drenthe werd als tak van dienst bij besluit van 7 juli 1876 op 1 augustus 1876 door Provinciale Staten van Drenthe ingesteld. Deze dienst, met één ambtenaar, had zich te bemoeien met de provinciale werken bestaande uit de provinciale straat- en kunstweg van Assen naar de Hilte en 2 bruggen in de bij de provincie Overijssel in onderhoud zijnde grindweg van Meppel naar Zwartsluis *  . Verder was deze ambtenaar belast met het toezicht op de naleving van provinciale reglementen op de waterleidingen, de wegen en voetpaden en die op de water- en veenschappen.
In de daarop volgende periode groeide de dienst naar 13 personen in 1945. Na de Tweede Wereldoorlog werd de dienst belangrijk groter, ook door de overname van kanalen. De advisering van de griffie en het College van Gedeputeerde Staten van Drenthe op beleidsmatig terrein nam steeds verder toe. Drenthe moest in deze periode beter ontsloten worden en er werden dan ook belangrijke werken op het gebied van de wegenaanleg en afwatering tot stand gebracht. De in financiële problemen verkerende N.V. Drentse Kanaalmaatschappij werd overgenomen door de provincie, het beheer van haar kanalen werd per 1 juni 1964 door het College van Gedeputeerde Staten van Drenthe aan de dienst Provinciale Waterstaat van Drenthe opgedragen. Een aantal belangrijke nationale wegen werd onder toezicht van de dienst aangelegd. Deze wegen, later de A28 en A37, werden geruild met het Rijk tegen de rijksweg langs de Drentse Hoofdvaart.
De dienst was jarenlang gevestigd in diverse panden te Assen (provinciehuis, VORK-gebouw, Brink 37 en 39, Torenlaan 7, Beilerstraat 4, gedeelte van het semi-permanente kantoorgebouw achter het gebouw van de Stichting Opbouw Drenthe aan de Stationsstraat (echter niet allemaal tegelijkertijd)) en sinds de opening van het nieuwe provinciehuis aan de Westerbrink te Assen in 1973 aldaar. In 1980 was de ruimte in het nieuwe provinciehuis al weer te klein en een deel van de dienst werd tijdelijk aan de Industrieweg in Assen gehuisvest totdat de uitbreiding gerealiseerd was.

Kenmerken

Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0924 Provinciale Waterstaat Drenthe
VERKORT:
NL-AsnDA, 0924
Categorie:
  • Zonder categorie