U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1.1 Geschiedenis van de archiefvormer (Drents Archief)

Uw zoekacties: Instituut voor Creatieve Ontwikkeling (ICO) NB dit archief b...

0944 Instituut voor Creatieve Ontwikkeling (ICO) NB dit archief bevindt zich niet op de locatie Brink 4 en kan alleen via reservering geraadpleegd worden. Het aanvraagformulier vindt u op drentsarchief.nl

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.1 Geschiedenis van de archiefvormer
0944 Instituut voor Creatieve Ontwikkeling (ICO) NB dit archief bevindt zich niet op de locatie Brink 4 en kan alleen via reservering geraadpleegd worden. Het aanvraagformulier vindt u op drentsarchief.nl
1. Inleiding
1.1
Geschiedenis van de archiefvormer
De 'Vereniging Asser muziekschool' werd opgericht in 1926 op intitiatief van de componist-muziekleraar Daniel Ruyneman. Het werkgebied beperkte zich tot de gemeente Assen. Er werden slechts lessen gegeven in een beperkt aantal instrumenten. De opzet was zeer eenvoudig en de mogelijkheden waren zeer beperkt, van de geïnde lesgelden moesten alle kosten bestreden worden. Deze situatie bleef gehandhaafd tot na de tweede wereldoorlog. De Asser muziekschool was gevestigd aan de Markt 7. In 1960 kreeg de vereniging van vijftien gemeenten de opdracht om het muziekonderwijs te verzorgen. Daartoe begon men in veel plaatsen met het organiseren van lessen in algemeen muzikale vorming aan kinderen van 7 tot 10 jaar. Hiermee werd de Asser muziekschool tot streekmuziekschool voor Noord-Drenthe.
Naast de verzorging van het muziekonderwijs, gaf de Asser muziekschool in enkele plaatsen ook balletles als een soort deeltaak van het muziekonderwijs. in 1969 werd besloten het kunstvormend onderwijs in bredere zin ter hand te nemen en ook lessen te geven in beeldende en dramatische vorming. Daartoe werd de naam verander in "Instituut voor Creatieve Ontwikkeling" (ICO).
In 1972 werd de Asser muziekschool omgezet in een gemeenschappelijke regeling van vijftien Drentse gemeenten. In de gemeenschappelijke regeling is de taak van het ICO omschreven als "het behartigen van de gemeenschappelijke belangen van de deelnemende gemeenten op het gebeid van de kunstzinnige vorming van de bevolking in de ruimste zin". In het bijzonder betreft dit het verzorgen van cursusactiviteiten in de aangesloten gemeenten.
In 1979 verhuisde het ICO naar een tijdelijk onderkomen aan de Wilhelminastraat, waar het tot de nieuwbouw in 1995 was gevestigd. In oktober 1991 besloot de raad van Assen dat het ICO nieuwbouw zou krijgen op het voormalige Wilhelmina Ziekenhuis terrein te Assen. Het ICO gebouw aan de Zuidhaege werd opgeleverd in augustus 1995. Ten tijde van de nieuwbouw in 1995 namen dertien gemeenten deel aan de gemeenschappelijke regeling. Dit waren Anloo, Assen, Beilen, Eelde, Gasselte, Gieten, Norg, Roden, Rolde, Smilde, Vries, Westerbork en Zuidlaren. De gemeenten Borger en Peize waren in de jaren '80 uitgetreden. Als gevolg van de gemeentelijke herindeling in 1998 is de gemeente Peize weer onderdeel gaan uitmaken van de gemeenschappelijke regeling.
Onder invloed van de kostenbesparingen is begin van de jaren 2000 besloten de gemeeschappelijke regeling te liquideren en de taakuitvoering over te dragen aan de Stichting ICO. Dit werd in september 2005 gedaan. Het ambtelijk secretariaat van de gemeenschappelijke regeling in liquidatie werd ondergebracht bij de gemeente Assen, totdat de liquidatie van de gemeenschappelijke regeling in december 2011 werd afgerond.

Kenmerken

Datering:
2011
signaalicoon:
stop.gif
Auteur:
N. Ebbinge
Bijzonderheden:
NB dit archief bevind zich niet op de locatie Brink 4 en kan alleen via reservering geraadpleegd worden. Het aanvraagformulier vindt u op drentsarchief.nl
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0944 Instituut voor Creatieve Ontwikkeling (ICO) NB dit archief bevindt zich niet op de locatie Brink 4 en kan alleen via reservering geraadpleegd worden. Het aanvraagformulier vindt u op drentsarchief.nl
VERKORT:
NL-AsnDA, 0944
Categorie:
  • Zonder categorie